Rektör Turgut ve beraberindeki heyet ile birlikte fabrikanın üretim birimlerini gezen Bakan Varank, Rektör Turgut’tan üretim süreçlerine ilişkin bilgi aldı.

İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, veteriner aşı ve beşeri antiserum çalışmalarında önemli bir aşama kaydedildiğini belirterek, emeklerinden ötürü Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut ve VETAL A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Tutak’a teşekkür etti.

“Aşıları Ülkemizde Üretmek İstiyoruz”

Bakan Varank, “Hem aşı geliştirme hem de ilaç geliştirme projelerimiz büyük bir kararlılıkla, bilim insanlarımızın üstün gayretleriyle devam ediyor” derken, “Aşı geliştirme çalışmalarında 2 projede hayvan denemelerini tamamladık. İnsan denemeleri kısmına geldik. Osman Erganiş hocamız burada, o da bizimle beraber. O da inaktifvirüs aşısında, kendi çalışmalarında son noktaya geldi. Dosyalarını Sağlık Bakanlığına teslim etmek üzere. Yani 3 aşı projemizde sona geldik diyebiliriz. Tabi ki bu aşıların geliştirilmesi yanında bunların üretimi de önemlidir. Bunları Türkiye'de üretebilmek için alt yapıya sahip bütün şirketlerimizi geziyoruz. İşte burada Vetal bizim önemli bir adayımız. Buradaki tesislerin Sağlık Bakanlığımızın onayından sonra buradaki tesisler insan aşısı üretmek için de çok rahat bir şekilde kullanılabilecek. Biz Sağlık Bakanlığımız ile görüşmelerimizi yapıyoruz. Ekipler geldi, bu tesisleri ziyaret etti. İnşallah buradaki sertifikasyon çalışmalarından sonra insan denemesi aşamasına gelen çalışmalarımızın burada üretimini yapıp Faz1 aşamasına geçmek istiyoruz.” diye konuştu..

“Yurt Dışındaki Çalışmalardan Geri Kalır Yanımız Yok”

Adıyaman'da VETAL A.Ş. gibi önemli tesisin bulunmasından gurur duyduğunu belirten Bakan Varank, “İnşallah bu tesislerle ülkemize şifa olacak aşıları kendimiz üretebileceğiz ve vatandaşlarımızın hizmetine sunabileceğiz. Tabi Türkiye'de diğer ülkelerle yapılan faaliyetler de var. Onlarla ilgili de klinik çalışmalar devam ediyor. İnşallah bütün amacımız bilim aracılığıyla bu hastalıktan kurtulmak... Bilim insanlarımızın çalışmalarından son derece memnunuz. Yurt dışı ile karşılaştırdığımızda onlardan eksik kalır hiçbir tarafımız yok. Hatta birçok inovatif aşı denemelerini, ilaç denemelerini bizim insanlarımız yapıyor. İnşallah buradaki tesislerle de netice almak için son derece hızlı bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Aşı çalışmalarında çok kısa sürede Faz1 seviyesine geçileceğini aktaran Varank, “Aslında hayvan denemeleri tamamlanmış aşılarımız var. Sağlık Bakanlığına dosyalarımız teslim edildi. Sağlık Bakanımızın öncülüğünde, onlar da gerekli değerlendirmeleri hızlı bir biçimde yapıyorlar. Çok kısa bir süre içerisinde Faz1'e geçebileceğimize inanıyoruz. Yeter ki bu süreçler biran önce tamamlansın. Bunun gibi önemli tesislerde de en azından Faz1, Faz2 aşamalarında kullanılacak aşılar üretilebilsin. Biz kısa bir süre içerisinde insan denemelerine başlayabileceğimize inanıyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim