Haber: Metn Harıkçı
Başkan Işık açıklamasında; “Bilindiği üzere Ülkemizde her yıl 20 Temmuz ile 31 Ağustos tarihlerinde Adli tatil yapılmaktadır. Adli tatil bitmiş 2023-2024 Adli Yılı açılmıştır. Ülkemizde 06.02.2023 tarihinde on bir ilimizi kapsayan deprem felaketi yaşanmıştır. Deprem bölgesinde yaşayan ve depremden etkilenen çok sayıda insanımız vefat etmiş, ağır yara almış, maddi ve manevi zarara uğramıştır. İlimizde de aynı şekilde deprem sonrasında binlerce kişi vefat etmiş, yaralanmış, evi ve iş yeri yıkılmış ve başka şehirlere göç etmek zorunda kalmıştır. Adalet mekanizması da bu felaketten etkilenmiş Adıyaman ilimizde birçok hâkim, savcı, avukat ve yargı çalışanı vefat etmiştir. Depremde Adıyaman ilimizde on beş Avukat meslektaşımız vefat etmiş olup Hukukçular Derneği Adıyaman Genç ve Stajyer Komisyonu Başkanımız Av. Hüseyin Oğuzhan Kılınç ve İstişare Kurulu üyemiz Av. Mehmet Nedim Taylan abimiz de bu depremde vefat etmiştir. Kendilerine Allah’tan rahmet ailelerine ve Hukuk camiamıza sabrı cemil niyaz ederiz.” Dedi.
Depremde hasar alan Hukukçular Derneği binasının yeniden hizmete açılmasının sevincini yaşadıklarını dile getiren Işık; “Adıyaman genelinde olduğu gibi Hukukçular Derneği Adıyaman İl Temsilcilik ofisimizde bu depremde ağır hasar almış ve Dernek çalışmalarını yürüttüğümüz ofisimiz hakkında yıkım kararı çıkmıştır. Depremin hemen akabinde Genel Başkanımız Av. Ahmet Yılmaz başta olmak üzere genel merkez yönetim kurulu üyeleri, İl Temsilcilerimiz bizlerle iletişime geçmiş ve sağ olsunlar maddi ve manevi bizlere destek olmuşlardır. Aynı şekilde depremin hemen akabinde Hukukçular Derneği önceki dönem Genel Başkanımız Av. Cavit Tatlı, Kilis İl Temsilcimiz Av. Fatih Yalçın, Kilis Baro Başkanımız Av. Mehmet Taşçı bizzat şehrimize gelerek bizleri ziyaret etmiş maddi ve manevi destek olmuşlardır. Allah hepsinden razı olsun. Hukukçular Derneği Adıyaman İl Temsilciliğimizin yeni hizmet ofisi açılmıştır. Depremden önce yaklaşık altmış Avukat meslektaşımızla Dernek çalışmalarını yürüttüğümüz, meslektaşlarımız ve gönüllü üyelerimiz ile bir araya gelip Hukuk söyleşilerinde bulunduğumuz, Hukuk ve şehrimiz adına sorunları, çözüm önerilerini ve çeşitli talepleri ilgili yerlere ilettiğimiz dernek ofisimiz çok şükür yeni yerinde çalışmalarına başlamıştır. Derneğimiz 1970 yılında İstanbul'da kurulmuştur. Ülkemizin en eski ve en büyük hukuk derneğidir. Dernek merkezi İstanbul’da bulunmaktadır. Hukukçular Derneği'nin üyelerinin tümü hukukçudur. Tüm Türkiye de tüm illerimizde ve yurt dışında temsilciliklerimiz vardır. Üyeleri içerisinde üniversite öğretim üyeleri, milletvekilleri, meclis başkanları, bakanlık yapmış ve halen bakanlık yapmakta olan hukukçular bulunmaktadır. Hukukçular Derneği, evrensel insan haklarını temel alan sivil bir örgüttür. Kuruluşundan bu güne ülkemizde çoğulcu, özgürlükçü, katılımcı demokratik hukuk düzeninin, hukukun üstünlüğünün, insan hak ve özgürlüklerinin mücadelesini vermiştir. Derneğimizin kuruluşu temelde 1950 tarihlerine dayanmakla birlikte maalesef vermiş olduğu demokratik mücadele nedeni ile kapatılmış ve 1970 yılında tekrar açılmıştır. Derneğimiz bu gün resmi kuruluşu çerçevesinde 53. yaşındadır.” Dedi.
Depremin üzerinden yaklaşık 7 ay geçtiğini ve bu zorlu süreçte 53 yıllık tecrübeyle kamu hizmeti veren dernek statüsünde olan Hukukçular derneğinin Adıyaman’ da şehrin yeniden ihya ve inşası için üzerinde düşen ödevlerini yapmaya hazır olduğunu belirten başkan Işık açıklamasını şöyle sürdürdü; “Depremde kamu kurumları ile vatandaşları arasında gerekli koordinasyonu sağlamak konusunda bu süreçte hemşerilerimizin en fazla iletişim halinde oldukları başta Adıyaman Valiliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, AFAD İl Müdürlüğü ve Adliye Sarayı ile olan resmi iş ve işlemlerde, başta barınma, hak sahipliği, maddi ve manevi zararların giderilmesinde başta Avukat Meslektaşlarımız olmak üzere, kurumlarımızın ve vatandaşlarımızın yanındadır. İletişim kapılarımız sonuna kadar açıktır. 2023-2024 Adli Yılı çalışma stratejisi ve fiziki koşullar da olumlu değişiklikler getirirken, diğer yandan Yargıda yaşanan sorunlarda da acil çözümlerin getirilmesini temenni ediyoruz. Özellikle deprem bölgesinde faaliyet gösteren Avukat meslektaşlarımızın çalışma koşullarında somut iyileştirmeler yapılmalıdır. Her meslek grubunda fiziki çalışma koşullarında somut iyileştirmeler getirilirken; Özellikle deprem bölgesinde Avukatlık mesleğini icra eden meslektaşlarımız içinde somut iyileştirmelerin yapılması gerekiyor. Kamu kurumunda çalışanlar için esnek çalışma ve maaşlarındaki iyileştirmeler, vergi mükellefi olan şirket ve esnaflar için vergi indirimleri, kobi, kredi, hibe desteği, iş yerleri için de çarşılar yapılırken, Avukatlık mesleğini icra eden meslektaşlarımız için aynı veya benzer uygulamalarla somut iyileştirmeler yapılmalıdır. Yargının üçayağı olan Sav Savunma ve Karar Mercilerinden Savunmayı Avukatlar temsil etmektedir. Savunmanın Yargı ve millet yararına ve adına bu programda mutlaka bulunması söz söylemesi gerekiyor. Daha önce çokça talep ettiğimiz Avukatlık mesleği için sınavın getirilmesi teklifimizin kabul edilmesi olumlu bir gelişmedir. Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin yeni adli yılda pratikte uygulanması ve tutuklama tedbirinin peşin ceza gibi uygulanmasına sebebiyet veren katalog suçlar kanundan çıkarılmalıdır. Stajyer avukatlara, avukat yanında ücretli ve sigortalı çalışma imkânı getirilmelidir. Staj kredilerinin ödenmesi işe girişten sonraki sene başlamalı ve vadeleri de uzatılmalıdır. Bu düşüncelerle, hiçbir etki altında kalmadan bağımsızlık ve tarafsızlık vasıflarına özenle sahip çıkacak yargı mensuplarının, Avukat meslektaşlarımızın ve tüm Adli personelin yeni adli yılını kutluyorum. 2023-2024 adli yılı, ülkemize, vatandaşlarımıza, yargı teşkilatımıza ve hukuk camiamıza hayırlı olsun.”