Ferîdüddin Attâr’ın aktardığına göre; Rabbimiz, Hz. Musa’ya dedi ki: “İblisten bir sır öğren.” Hz. Musa, İblisi görünce; ondan bir sır, bir nişane öğrenmek istedi. İblis dedi ki: “Ben deme, ben gibi olursun.”
Ben duygusu, insan egoizminin tavan yaptığı bir durumdur. “Ben bilirim, ben yaparım, bensiz olmaz, ben yoksam bu iş olmaz, dediğim dedik-çaldığım düdük” gibi sayısız örnekler verilebilir. Kimi işyerlerinde yöneticilerin tutumu da “ben” merkezlidir. “Ben” merkezliler aslında bir “hiç”tirler ancak, başkalarının emeklerini sömürerek varlık gösterirler. Bu düşünce ve davranışın uzun süreli başarıya götürdüğüne hiç şahit olmadım ya siz?
“Biz olma” ekip çalışmasının anahtarıdır. Aileler, dostluklar, işyerleri, ülkemiz ve hatta Dünya biz kavramı ile yaşayabilmektedir. Çünkü sorunlar ancak “biz” tutum ve davranışlarıyla aşılabilmektedir. Değilse, felaketler kovid19 salgınından da görüldüğü üzere aşılamamaktadır.
***
Dünya, inanılmaz bir ahenk üzerinde ve muazzam bir ekip çalışmasının önemini her dem haykırıyor bizlere. Kimi bilgi üreterek, kimi çiftçilik, kimi ticaret, kimi liderlik, kimi çobanlık yaparak… Biri eksik kaldığında senfoni orkestrasında melodi değil, ekibe uymayan cırtlak ses gibi kendisini belli etmektedir. Ekipteki bireylerin bir bölümü eksiği tamamlamak üzere koşuşur, görev değişikliği yapar ya da yaptırılır. İnsanlık da bundan faydalanarak yaşamını sürdürür. Değilse çark da ahenk de bozulur!...
***
İş yaşamı için verimliliği arttıracağına inandığım, faydalı bir alıntıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. Brian Tracy, Master Your Time, Master Your Life adlı kitabında (https://www.inc.com/alison-davis/dont-waste-time-at-work-how-to-overcome-7 productivity-killers.html E.T:28.01.2021, Saat:21.57) "İşte yapmak istediğiniz her şey zaman gerektirir." "İşinizde gerçekten bir fark yaratabilecek şeyleri yapmak için yeterince zaman kazanmanın tek yolu, normalde başka bir şey yapmak için harcayacağınız zamanı korumaktır." Zaman kaybına neden olan yedi faktörü ve yapılması gerekenleri şu şekilde tavsiye edilmektedir:
1. E-posta, telefon ve kısa mesaj
"Telefon çaldığında ve e-posta geldiğinde, düşünce treniniz bozulur ve dikkatiniz dağılır." Ne yapmalı: Kesintiye izin vermeyeceğiniz gün aralıklarını bir kenara koyun.
2. Beklenmeyen ziyaretçiler
Birisi beklenmedik bir şekilde ofisinizde veya işyerinize geldiğinde, bu kişi işinizi ve etkinliğinizi bozar. Yapılması gerekenler: "İstenmeyen ziyaretçiler işyerinize geldiğinde, sanki gidiyormuşsunuz gibi çabucak ayağa kalkın." "Zaman atlayıcısına bugün gerçekten boğulduğunuzu ve halletmeniz gereken çok şey olduğunu söyleyin." Ardından ziyaretçiyi çalışma alanınızdan uzaklaştırın ve elinizdeki işinize dönün.
3. Toplantılar
Çoğu toplantı zaman kaybıdır. Ne yapalım: Yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan süre için toplantı planlayın. Toplantıların bir saat aralıklarla kapatılmasına gerek yok. Kendinize sorun: 10 dakikada ne yapabilirim? Hedefler belirleyin. Başarı neye benziyor? Yalnızca istenen son durumu ifade ederek başarı unsurlarını inşa edebilirsiniz. Aslında, vereceğiniz her karar toplantının kimi davet edeceğinizden, nasıl kolaylaştırılacağına kadar bu soruyu nasıl yanıtladığınıza bağlı olmalıdır. Bir gündem oluşturun. Hedefler belirlendikten sonra, en iyi toplantılar onlara ulaşmak için dikkatlice tasarlanır. Bu tasarım için, eski moda kelime; gündemdir ancak, madde işaretli bir içerik listesi oluşturmaktan daha fazlasını yapmanız gerekir. Toplantınızı mantıklı bir akışa sahip olacak şekilde yapılandırmalı, katılımcıların her şeyi yapabilmeniz için iyi, katılmaları ve zamanı yönetmeleri için fırsatlar yaratmalısınız.
4. İtfaiye
Yangın tatbikatını bilirsiniz: "Tam da önemli bir proje üzerinde çalışmaya alıştığınızda, sizi birkaç dakika veya saatlerce ana görevinizden uzaklaştıran tamamen beklenmedik bir şey olur." Ne yapmalı: Harekete geçmeden önce düşünün. "Derin bir nefes almanızı, sakinleşmenizi ve tarafsız kalmanızı. Ne olduğunu öğrenmek için zaman ayırın. Harekete geçmeden önce, sorun hakkında net olun."
5. Erteleme
"Erteleme sadece zamanın hırsızı değil, hayatın hırsızıdır." "Ertelemeyi bırakıp işe devam etme yeteneğiniz hayatınızı değiştirebilir." Ne yapmalı: Salam ve peynir! Bazen büyük bir projeyi tamamlamanın en iyi yolu küçük bir dilim almak (salam gibi) ve sadece o parçayı tamamlamaktır. Ya da İsviçre peyniri tekniğini uygulayın, görevinize bir peynir bloğu muamelesi yapın; "Üzerine delikler açın, işin beş dakikalık bir bölümünü seçin."
6. Sosyalleşme
İşin yüzde 75 kadarı diğer insanlarla etkileşime girerek geçiyor. Ne yazık ki bu zamanın en az yarısı sosyalleşmek için harcanıyor. Ne yapmalı: İş arkadaşlarınızla kahve molalarında, öğle yemeğinde ve işten sonra bir araya gelin.
7. Kararsızlık
Bir kararı ertelediğinizde veya karar vermek için çok fazla zaman harcadığınızda, zaman kaybedersiniz ve harekete geçmeyi geciktirirsiniz. Ne yapmalı: Kararın size mi bağlı olduğuna ya da yetki verilip verilmeyeceğine karar verin. Kararı başka birinin vermesi gerekiyorsa, hızlı bir yanıt isteyin. "Bir seferde yalnızca bir şey yapabileceğinizi unutmayın." "Bu, şu anda yapabileceğiniz en önemli şey olmalıdır."
Verimli ve huzurlu bir iş ortamı dileğiyle.
İsmail AKGÜN
MEYAD Genel Başkanı, Eğitimci, Yazar