Milletvekili Tutdere, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle daha önce verdiği soru önergesinde çiftçilere yönelik oluşturulan IPARD programında Adıyaman'ın neden olmadığını, IPARD kapsamına alınması için yürütülen bir çalışma olup olmadığını sormuştu. Bakanlık verdiği cevapta “İllerin mevcut yapısı ve kırsal alanların potansiyeli üzerinden güçlü ve zayıf yanlar tespit edilmiş ve bu değerlendirmelerden sonra IPARD illeri belirlenmiştir” ifadeleri yer aldı.

Bakanlığın cevabını değerlendiren Tutdere, “Biz IPARD kapsamına ilimiz Adıyaman’ın neden alınmadığını sorduk. Bakanlık, ‘İllerin mevcut yapısı ve kırsal alanların potansiyeli üzerinden güçlü ve zayıf yanlar tespit edilmiş ve bu değerlendirmelerden sonra IPARD illeri belirlenmiştir’ dedi. Şimdi sormak istiyorum, Adıyaman’ın hangi potansiyeli eksik? Tarım arazisi mi yok? İle yatırım getirecek potansiyelde iktidar temsilcisi mi yok?

ADIYAMAN DIŞINDA BÜTÜN ÇEVRE İLLER VAR

Adıyaman dışında neredeyse bütün çevre ilerin proje kapsamında desteklendiğini belirten Tutdere, “Bir ilçesini ve pek çok yerleşim yerini Atatürk Barajı sularına teslim eden, sürekli baraj ve sulama projesi müjdelenen ancak icraata gelince unutulan Adıyaman, maalesef istemeyi bilmeyen iktidar temsilcileri sayesinde IPARD-2 programına da eklenmedi. Buna karşın büyük ölçüde Atatürk Barajının sularıyla tarım yapılan ve Adıyaman’ı çevreleyen Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Kahramanmaraş ile diğer çevre iller Mardin ve Elazığ IPARD-2 programında yer almıştır. İlgili Bakanlığa yapmış olduğumuz bütün hatırlatmalarımıza ve taleplerimize rağmen Adıyaman yine unutulmuş, desteklenen iller arasına alınmamıştır. Burada bakanlık kadar iktidarın Adıyaman’da bulunan temsilcileri de sorumludur. Gereken baskı yapılsa, çiftçilerimizin talepleri iletilmiş olsa Adıyaman’da çevre iller gibi bu proje kapsamında desteklenebilirdi.” ifadelerini kullandı.

İKTİDAR TEMSİLCİLERİNİN IPARD ÇELİŞKİSİ

İktidar temsilcilerine de seslenen Tutdere, “Bazı iktidar temsilcilerinin hizmet gelmesi için mücadele etmek yerine çiftçiler için mevcut durum tozpembeymiş gibi açıklamalar yapması da akıllara “padişahım çok yaşa” söylemini getiriyor. Son günlerde IPARD programında neden olmadığımızı sorgulayan Adıyamanlılara KKYDP (Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı) can çekişen Adıyaman tarımını şahlandırmış gibi açıklamalar yapılmış olması Adıyamanlı çiftçinin mevcut haliyle örtüşmemektedir. IPARD ile yapılan tesisler ve üretilen ürünler AB komisyonu tarafından incelenip onaylandığı için AB standartlarında oluyor. Dolayısıyla yurtdışına veya aracı şirketlere pazarlanması daha kolay, Hibe ve destek oranları da Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi projelerine göre daha yüksek oluyor. IPARD uygulamasında yeni dönemde verilen destek oranları %50 ile %70 arasında değişmekte, kadın yatırımcılara projelerinin sıralamasında öncelik tanınmakta, genç yatırımcılara daha yüksek oranda hibe sağlanmaktadır. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi projelerinin ise yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilmekte diğer yüzde 50'si oranındaki tutarın başvuru sahipleri tarafından temin edilmesi istenilmektedir. Özetle IPARD’ın hem AB standartlarında olması hem de %70 oranına kadar destek veriyor olması gibi özellikleri bu projeyi daha cazip ve ulaşılabilir kılıyor. Bunun yanı sıra aynı kentte hem IPARD hem de KKYDP ile çiftçilere katkı sunulabilmesi mümkündür. Bugün Adıyaman’da IPARD destekleri de olsaydı tarıma yatırım yapacaklar daha çok hibe oranı ve miktardan yararlanarak Avrupa Standartlarında tesisleri ilimize kazandıracaktı. Yatırımdan mahrum bırakılan Adıyamanlı hemşehrilerimize şunu hatırlatmak isterim: Hem Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projeleri hem de IPARD projesi şehrimizde aynı anda uygulanabilmesi mümkünken iktidar temsilcilerinin bu tavrı nedendir? Takdiri Adıyamanlı çiftçilere, yatırımcılara bırakıyorum.” dedi.

DESTEĞE EN ÇOK İHTİYACI OLAN ADIYAMAN KAPSAM DIŞI BIRAKILDI

Milletvekili Tutdere IPARD uygulamasının çiftçilerin yararına olduğunu, ancak bu konuda gerçekten desteklenmesi gereken ve mağduriyetleri her geçen gün artan çiftçilerin bulunduğu Adıyaman’ın bu kapsama alınmamış olmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Tutdere “Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayalı olan Adıyaman ne yazık ki IPARD kapsamında desteklenmemektedir. Biz Tarım Bakanına, ilimizin IPARD kapsamında neden desteklenmediğini ve IPARD kapsamına alınması için bakanlık tarafından yürütülen herhangi bir çalışma olup olmadığını sormuştuk. Ancak Tarım Bakanı Adıyaman’ın tarım potansiyelinden bihaber olacak ki, ilimiz IPARD-2 kapsamında desteklenen iller arasına alınmadı. İlin milletvekili olarak yapmış olduğumuz bütün girişimlere ve Adıyaman’daki ziraat odalarımızın taleplerine rağmen iktidar Adıyaman’ı kapsam dışı bırakmıştır. Biz bütün mücadelemizle konunun takipçisi olmaya devam edecek ve desteğe en çok ihtiyacı olan illerin başında gelen Adıyaman’ımızın IPARD kapsamında desteklenmesi, çiftçilerimizin rahat bir nefes alabilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim