DEPREMİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Deprem insanların beklenmediği aniden ortaya çıkan ve herkesi olumsuz yönde etkileyen bir afettir.

Deprem felaketi fiziksel bir yaralanmaya,ölümlere ve ciddi bir maddi kayba neden olabilir.

Deprem yaşayan kişilerde bu tür kayıplar olmasa bile psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar zamanla azalır. Eğer zaman içinde bu tepkiler azalmazsa bir psikiyatrist veya psikologdan yardım alınmalı.

Depremden bir süre sonra kendinizi hissiz ve hayattan kopmuş gibi hissedebilirsiniz.

Yaşanan olayların gerçekten olup olmadığını anlamaya çalışırsınız. Ne yapılacağını bilmeyecek bir şekilde etrafta amaçsızca dolaşabilir, size anlatılanları tam olarak anlamayabilirsiniz. Bunlar şok tepkisidir.

Fiziksel olarak kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Hayatta pek çok şey önemini yitirmiş gibi hissedip canınız hiçbir şey yapmak istemeyebilir.

Depremin üzerinden zaman geçsede depremi hatırlatan bazı olaylar (örneğin sarsıntıların devam etmesi, yüksek sesle bağırmalar ve iş makinelerinin sesleri gibi) size o deprem anını hatırlatabilir ve yine aynı tepkiler verebilirsiniz;vücudunuz sanki yine deprem oluyormuş gibi kaçmaya hazırdır. Kalbiniz çok hızlı çarpar, elleriniz titrer ve bayılacak gibi olabilirsiniz.

Eğer zaman zaman kontrolü kaybedeceğinizden endişe duyuyorsanız bir psikologdan yardım alınız.


DEPREMİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ PSİKOLOJİK ETKİLER

Çocuklarda yetişkinler gibi ve yetişkinlerin tepkileri ile bağlantılı bu etkileri yaşıyor. 

1-Unutmayınız çocuklar sözler kadar anne, baba, öğretmen gibi güvendikleri kişilerin davranışlarına dikkat eder ve etkilenirler. Bu sebepten dolayı davranışlarınıza dikkat edin.

2-Çocuklar konuşmak istediğinde konuyu geçiştirmeyin. 

3-Çocuğunuzun anlayabileceği kelimeleri ve kavramları kullanın.

4-Açıklamalarınızı çocuğun yaşına ve anlayış düzeyine uygun hale getirin.

5-Fazla bilgi ile çocuğu boğmayın.

6-Yaşadıklarınızla ve durumla ilgili olarak bir şey saklamadan, yanlış bilgi vermeden onunla anlayabileceği bir dille konuşun. Konuşurken diz çökün ve onun göğüs hizasına gelmeye çalışın, ellerini tutun, unutmayın çocuğunuzun güven ve destek dolu dünyası bir anda yerle bir olmuştur.

7-Çocuğun deprem felaketini anlamasına yardımcı olun. Çocuklar anlamadıkları şeylerden korkarlar çocuğa depremin ne olduğunu, nasıl oluştuğunu, çok ender olarak ortaya çıktığını ama şimşek çakması, gök gürültüsü ya da fırtına gibi olağan bir doğa olayı olduğunu anlatın.

8-Çocuklara depremin kendi yaptıkları herhangi bir kabahatla ilişkili olmadıklarını ve söz konusu bu depremin kendilerine verilen bir ceza olmadığını çok iyi anlamalıdırlar.