Adıyaman Haber

Doğan, Koronavirüs krizi büyürse Tarımda neler yapılabilir?

İYİ Parti Adıyaman İl Başkanı Kenan Doğan, Tarımla birlikte gerek et gerekse süt hayvancılığının önündeki engeller derhal kaldırılmalı ve yeniden et ve süt ürünlerinin üretimi konusunda sıkıntıya düşmemek için tarım ürünleri ile birlikte teşvik paketlerinin açıklanması gerektiğini söyledi.

Cocid 19 salgınının uzaması ihtimaline karşı Tarım sektöründe önemli tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizen başkan Doğan yaptığı açıklamasında: “Şeyh edebalinin Nasihatı ve hayatı devlet yöneticileri için duvarda asılı çerçeve değildir Çerçeveden kalbe alan devlet yönetir. kalbinden duvara asan devlet yönetimini terk eder bölen tasnif eden değil kuşatan sarıp sarmalayan tahammül eden biri ise devlet yönetir. Yukarıdaki sözün ışığında bu zor günlerde devleti yönetenler de tavırlarını bir daha gözden geçirmeli ve ülkenin tarımsal ürünler ve gıda meselesini olağan dönemlerin dışında bir yönetim tarzına ihtiyaç olduğunu hissedilmelidir. Bugüne kadar tıpkı sağlıktaki gibi tarım ve gıda da yeni yönetişim ve gerekli kurullar tesis edilmelidir.” Dedi.

Gıda zincirinin tarımsal girdilerden başladığını belirten Doğan; “Tohum, fidan, fide temini, toprağın işlenmesi, ekimi, zirai mücadele, gübre kullanımı, sulama, finansman, mekanizasyon desteği, üretim, besleme ve benzeri tarımsal faaliyetler zinciri sonunda hasat ve ardından işleme, depolama, soğuk zincir, ambalajlama, pazarlamanın diğer safhaları. Koronavirüs günlerinde olağan dönemden çok farklı olarak üretimden marketteki rafa gelene kadar gıda ve tarımsal ürünlerin tedarikinde problemler mevzubahistir. Gerçekten yeterli gıdaya erişememe, ürünlerin tarlada kalma riski, çiftçinin üreticiliği bırakması. Toprak ve diğer üretim faktörlerinin atıl kapasiteye yol açması, dağıtımda aksaklıkların oluşması. Bu konuyu tarıma yıllarını vermiş insanlarla teati ettik. Koronavirüs krizi büyürse ne yapılabilir? Tarımda sürdürülebilir bir planı bu devrede nasıl gündeme taşıyabiliriz. Ortak kanaat ilk günden tarım işçilerinin ve çiftçilerin yasak kapsamından çıkarılmasının gerekliliği idi. Öyle ya üretici tarlasına gidemezse tüketici ekmek yiyemez ki. Gerçi çoğu evde ekmek yapımı artık aile ekonomisinin gereği oldu. Evde ekmek yapabiliyoruz, fakat un olmazsa yapabilir miyiz? Un için evde değirmen kuramayız ya. Tarımcılar evvelemirde tarımsal girdilerin teminindeki zorluklara dikkat çekiyorlar. Tohum bunların başında geliyor. Üreticilere uygun tohum, gübre, mazot, tarımsal işletme kredisi ve mekanizasyon bakımından destek şart. Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının önüne geçilmeli, toprak ve su kaynaklarının muhafazası ve geliştirilmesi için acil bir sürdürülebilir yönetişim ve mevzuat ortaya konmalı. Üreticilerin örgütlenmesi ve tarım - sanayi arasında bir entegrasyonun tesisi de işleme oranlarının artırılması ve tarımsal ürünlerin raf ömrünü uzatmak açısından olduğu kadar, ortaya çıkaracağı sektörel bütünlüğün ekonominin ‘motive işlevi gördüğü de unutulmamalı. Tarımla birlikte gerek et gerekse süt hayvancılığının önündeki engeller derhal kaldırılmalı ve yeniden et ve süt ürünlerinin üretimi konusunda sıkıntıya düşmemek için tarım ürünleri ile birlikte teşvik paketleri açıklanmalıdır. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa ithalat ve ihracata yönelik dünya ülkelerinin alacağı tedbirlerden dolayı ithalat bile yapamama ihtimalinden dolayı Gıda temini yapamayacak durumlarla karşılaşabileceğiz.” Şeklinde konuştu