EVLİLİK VE İLİŞKİLER

Mutlu evlilikler kusursuz beraberlikler değildir. Evlilikte çatışma olağandır.

Mutlu ve güçlü evliliklerde, karı - koca derin bir anlam duygusu paylaşırlar.

Geçinmekle kalmayıp, ayrıca birbirinin umut ve arzularını destekler ve birlikteliklerinde bir amaç duygusu geliştirirler.

Evlilikte bunun yapılamaması, karı - kocanın bitmek bilmeyen, yararsız ağız dalaşlarına girmelerine ya da kendilerini tecrit edilmiş ve yanlız hissetmelerine yol açar.
Çiftler birbirinin zihniyetini değiştirmek için yıllarını harcarlar, ancak bu mümkün değildir. Çünkü anlaşmazlıklarının çoğunun altında, yaşam tarzı, kişilik ya da değerlere ilişkin köklü farklılıklar yatar. Bu farklılıklar üzerinde kavga ederek ancak zamanlarını boşa harcamayı ve evliliklerine zarar vermeyi başarabilirler.

Evliliklerde romantizm aşamasından sonra güç çatışması başlar. İlk duygu ‘’evlendiğimi sandığım insan bu değildi’’ olur. Ardından hayal kırıklığı ve öfke başlar. İlişkiler  güç çatışmasına sıkışıp kaldığında, ilişki biz olmaktan çıkıp sen - ben davasına dönüştüğünde eşler kendi köşelerine çekilirler. Her bir eş kendi köşesinde olayları algılamaya ve yorumlamaya başlar. Bu noktada ’’sen yalancısın’’ suçlamaları başlar. Oysa aynı olayın iki kişi tarafından farklı bir şekilde aktarılması yalancılıkla ilgili bir sorun değildir. Burada gözden kaçırılan nokta aynı olayı yaşayan kişilerin olayı kendi bakış açılarına göre yorumlamaları, kendi kırgınlıkları ve kendi duyguları üzerinden anlamlandırmalarından kaynaklanmaktadır.

Çiftler birinci öncelikle birbirlerini güvende hissettirecek güvenli bir alan inşa etmelidirler. Bu alanın içinde birbirlerini terk etmeyeceklerine, ilişkinin her şeyden önemli olacağına dair duygular olmalıdır. Bu güven hissi oluşmazsa korku ve kaygılar her zaman ön plana geçer ve çiftlerin birbirlerini anlamaları zorlaşır. İkincisi çiftler birbirini memnun etmeyi ve rahatlatmayı bilmeli, araya giren üçüncülerin girmesini önlemeli, birbirinin stresini azaltmayı öğrenmelidirler.

Günün sözü: ilişki dediğimiz, iki insanın ortak hafızası

Psikolog Çetin Öztürk 
Instagram: Psikologcetinozturk