Başkan Çelik; “Mali Müşavirler, Enflasyonun Mağduru Haline Geldi”

Adıyaman Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası Başkanı Aziz Çelik, yüksek enflasyona yenik düşen muhasebe ve müşavirlik ücretleri yeniden güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomi 29.06.2022 17:03:02 0
Başkan Çelik; “Mali Müşavirler, Enflasyonun Mağduru Haline Geldi”

Haber-Metin HARIKÇI

Serberst Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinde yer alan ücretlerin yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalması, muhasebe bürolarının sürdürülebilirliğini ve hizmet sunmasını olanaksız boyuta getirdiğinin altını çizen başkan Çelik; “Maliyetlerdeki yüksek artış karşısında Mali Müşavirler, asgari ücret tarifesinde yer alan ücretlere enflasyon farkı kadar artış yapılmasını talep ediyoruz. Ekonomide dengelerin bozulması ve enflasyondaki artış eğilimi, ücretliler ve serbest meslek mensupları başta olmak üzere sabit gelirlileri olumsuz etkiledi. Yaşanan ekonomik gelişmelerden en çok etkilenen kesimlerin sorunlarının mutlaka kısa vadede çözülmesi gerekmektedir. Günümüzde bir ülke ekonomisinin gelişmesi ve kalkınması o ülkede yaşayanların ekonomik faaliyetlerinin sürekliliğine ve başarısına bağlıdır. Enflasyon kısa vadede borçluların lehine olurken, alacaklıların aleyhine işliyor. Doğal olarak en büyük borçlu olan devletin iç borçlanma senetlerinin payı düşerken, fiyatlar genel seviyesindeki yükselmeden dolayı vergi gelirleri hızla artıyor. Sermaye sahipleri gelirlerini korurken, ürün fiyatlarını enflasyon beklentisine göre belirleme şansına sahip bulunmalarından dolayı kendilerini koruyup hatta bazı durumlarda güçlendirebiliyorlar. TÜİK tarafından açıklanan sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksinin, 2022 yılı Nisan ayında yıllık yüzde 128,8 artması da bu saptamayı onaylıyor.” Dedi.

Ekonomide yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan yüksek enflasyon Mali Müşavirleri zor durumda bıraktığını belirten başkan Çelik; “Fedakarca ve özveriyle görevlerini yapan Mali Müşavirler enflasyonun yaratmış olduğu tahribatın en ağır yükünü bu süreçte omuzlamak zorunda kaldı. Pandeminin zor şartlarında fedakarca çalışan, bu dönemde kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere birçok uygulamanın hayata geçirilmesini sağlayan, işletmelerin iş ve işlemlerinin aksamadan yerine getirilmesini temin eden, kamu finansman akışını kesintiye uğratmayan Mali Müşavirler, enflasyonun mağduru haline geldi. Verdikleri hizmetlerle işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayan Mali Müşavirler aynı zamanda kamu finansmanının da en büyük güvencesi. Mali Müşavirler, işletmelerin varlıklarını koruyabilmelerine, işlemlerini ve faaliyetlerini sağlıklı yürütebilmelerine katkı sunarak işletmeler için değer yaratmaktadır. Kamu finansmanının temel dayanağı olan vergi gelirleri Mali Müşavirlerin vermiş olduğu hizmetler sonucu belirlenmektedir. Mali Müşavirlerin ve Yeminli Mali Müşavirlerin bu ve bunun gibi verdikleri daha bir çok hizmetin karşılığı elde ettikleri ücretler, giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir. Hem işletmeler, hem kamu için hayati önemde görev üstlenen Mali Müşavirlerin hizmetlerinin aksaması tüm kesimler için telafisi güç sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Gelinen aşamada, mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerin personel, kırtasiye, kira, elektrik, akaryakıt, ulaşım, gıda, temizlik, kargo vb. tamamında olağanüstü artışlar meydana gelmiştir. TÜİK verilerine göre Mayıs 2022 itibariyle tüketici fiyatlarında yıllık değişim yüzde 73,50 ve yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 132 oldu. TÜFE özel kapsamlı göstergelerine göre, gıda yüzde 76, enerji yüzde 121, ulaştırma hizmetleri yüzde 78 ve kira yüzde 20 artış gösterdi. Geçmiş yılın enflasyon oranı ile ücret tarifesi belirlenen Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler enflasyondaki artışın ve ortaya çıkan tahribatın en büyük mağduru haline geldi.” Dedi.

Başkan Çelik; “Yürürlükteki, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi, maalesef günümüz koşullarında verilen hizmetin karşılığı olmaktan tamamen uzaklaşmış bulunmaktadır. Öte yandan, maliyetleri karşılamayan ücretler, hizmet kalitesini de ciddi şekilde tehdit eder seviyeye ulaşmıştır. Muhasebe bürolarının varlığını tehdit eder hale gelen bu durumdan dolayı, hizmetlerin sürdürülebilirliği ve aksamadan devam edebilmesi için 2022 yılında meslek mensuplarınca uygulanan asgari ücret tarifesinin güncellenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. TÜRMOB Yönetim Kurulu, 10 Haziran 2022 tarihli toplantısında Asgari Ücret Tarifesinin güncellenmesi için T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na müracaat etmeye karar vermiştir. Alınan karar gereği beklenen güncelleme bugün itibariyle yapılmamıştır. Bakanlığın, yukarıda belirtilen veriler ışığında gerekli güncellemeyi yapması beklenilmektedir. TÜRMOB ve Odalarımız, gerekli güncellemenin yapılmaması durumunda, yüksek enflasyondan kaynaklı kayıpları telafi edecek şekilde tarifedeki ücretlere %60 oranındaki enflasyon farkının yansıtılarak Temmuz ayından itibaren uygulanmasına karar vermiştir.” Şeklinde konuştu

Mali Müşavir Koca’ya TÜRMOB’ta görev

Fransa ve Türkiye Belediyeler Birliği Heyetinden Başkan Yıldırım’a ziyaret

Besni’de Araç Muayenesi 3 güne çıkarıldı

Milletvekili Alkayış ve Başkan Olgun’dan İl Genel Meclisi Başkanı Erdoğan’a ziyaret

Başkan Torunoğlu’ndan KOSGEB Deprem kredilerinin silinmesi veya ertelenme talebi

Kahta 02 Spor kulübü Onişubat İdmanyurdunu 4-0 yendi

Vali Şahin, Demre ve Kumluca’da zarar gören alanları yerinde inceledi

Vali Şahin, Kumköy ve Kundu'da incelemelerde bulundu

Başkan Mulhan’dan Kahta 02 Spora destek çağrısında bulunan Başkan Hallaç’a teşekkür

Başkan Dim’den Türk Kökenli İngiltere Milletvekili Nesil Çalışkan’a ziyaret

Başkan Aslan yaban hayvanları için doğaya 1.880 kilogram yem bıraktı

Adıyaman Tarım Lisesi öğrencilerinin Çiftçi eğitim programı başarıyla tamamlandı

Antalya’da erişilebilirliğe güçlü bir adım daha

Başkan Dim'den Londra Büyükelçisi Ertaş’a ziyaret

Başkan Olgun: Mahalle teşkilatlarımızı, teşkilatımızın uç beyleri olarak görüyoruz

Vefat eden Kıbrıs Gazisi dualarla son yolculuğuna uğurlandı

CHP Kadın Kolları heyetinden Adıyaman Kent Konseyine ziyaret

CHP Kadın kolları heyetinden Başkan Salman’a ziyaret

Başkan Göksu’dan Rektör Sinanoğlu’na ziyaret

Besni’de Başkan Alkan başkanlığında kriz masası oluşturuldu

CHP Kadın kolları heyetinden Başkan Dağcı’ya hayırlı olsun ziyareti

Başkan Ertürk ve Beraberindeki heyetten Başkan İşitmen’e ziyaret

Adıyaman’da Yanınızdayız Projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

Başkan Hallaç: Kar Yağışına Karşı Tüm Tedbirlerimizi Aldık

Başkan Söker: Serik Devlet Hastanemiz Hayırlı Olsun

Meteorolojiden Adıyaman’a Uyarı: Kuvvetli Kar Yağışı Bekleniyor

Türk Bayrağı’na Yönelik Saldırıya Milletvekili Özhan’dan Sert Tepki

Başkan Yıldırım ve Beraberindeki Heyetten Muhtarlara Ziyaret

Milletvekili Alkayış: Bayrağımız; Onurumuzdur, Birliğimizdir, Ortak Geleceğimizdir

Başkan Taş: Bayrağımıza Yapılan Saldırıyı Şiddetle Kınıyorum

Yükleniyor