Karkamış Kazıları Tarihe Işık Tutuyor

Antik Kentte Türk ve İtalyan ekip tarafından yapılan kazılarda, her biri tarihe farklı açıdan ayna tutacak buluntulara ulaşıldı.

Gaziantep Haber 5.05.2022 00:21:52 0
Karkamış Kazıları Tarihe Işık Tutuyor

Gaziantep’in Karkamış ilçesinde, Fırat Nehri’nin doğusunda, Suriye sınırında bulunan Karkamış Antik Kentinde Türk ve İtalyan ekip tarafından yapılan kazılarda, her biri tarihe farklı açıdan ayna tutacak buluntulara ulaşıldı.

SANKO Holding, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İtalya Dışişleri Bakanlığı ve İtalya Eğitim Bakanlığı’nın desteklediği Karkamış kazıları, 2011-2021 döneminde Prof. Dr. Nicolò Marchetti (Bolonya Üniversitesi) Başkanlığında, Doç. Hasan Peker (İstanbul Üniversitesi) Başkan Yardımcılığında, Prof. Dr. Mustafa Özakça (Gaziantep Üniversitesi), Prof. Dr. Refik Duru ve Prof. Dr. Belkıs Dinçol’un bilimsel danışmanlığında gerçekleştirildi.

Dünyanın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olan Karkamış’taki kazıların onuncu sezonunun tamamlanmasının ardından Türk-İtalyan ekip tarafından hazırlanan rapor, Karkamış’ın önemini ortaya koyuyor.

SANKO Holding’in destekleri ile sürdürülen restorasyon kapsamında saray bölgesinde tüm alanlarda taşların üzerindeki çatlaklar, yüzeyler ve duvarlar korumaya alındı.

Antik kentin en önemli kısmı Türkiye sınırları içerisinde kalan 55 hektarlık kesimde kalırken, dış kentin bir bölümü (35 hektar) Suriye tarafında bulunuyor. Sınırın belirlenmesinin ardından 1956 yılında mayınlanan bölge, 2011’de mayından arındırıldı.

Karkamış Antik Kentindeki kazılar, 2021 yılında Karkamış kent tarihini detaylı bir şekilde aydınlatacak bir çok alanda yoğunlaşıldı.

Aşağı Saray alanının doğu kısmında, kentin doruk noktasında olduğu Hitit İmparatorluk dönemi (yak. MÖ. 1225) araştırmalarına devam edildi. “Mühür Evi” olarak adlandırılan idari yapıda Hitit idaresinin en yüksek görevlilerine ait onlarca mühür baskılı kil mühürleme keşfedildi. Bu mühürlemelerin hangi mallara uygulandığı belirlenerek, Karkamış vasal krallığı yönetiminin nasıl işlediğine ilişkin temel bir fikir edinilebiliyor.

Olağanüstü önem taşıyan binadaki buluntulardan biri muhtemelen Orta Assur krallığının önemli tüccarlarından biri olan Piradu ile adaş (ya da kendisi) bir görevliye ait mühür baskıları içeren bir bulla oldu. Piradu’nun kimliği, Hitit Devletinin yıkılışına doğru bozulan Hitit-Assur ilişkileri ve dönemin bazı olaylarının kronolojisinin çözümlenmesine katkı sunacağı öngörülüyor.

diğer önemli buluntu ise Anadolu’da ilk kez karşılaşılan bir çömlek üzerinde boya ile çizilmiş “Kentin İdarecisi, X-patu” yazan Anadolu Hiyeroglifli yazıttır.

Kazıların 2020 sezonu sırasında yine aynı döneme ait 100 civarında kil mühürlemeden kapı mühürlemek için kullanılmış olan biri “Mühür (Evi) Beyi” Zinni adında görevlinin muhteşem silindir mührünün baskılarını taşımaktadır.

Ayrıca aynı alanın MÖ. 1100 civarı “Karanlık Çağ” olarak anılan Demir Çağı I döneminde idari işlevini sürdürdüğünü keşfedildi. Bu dönemde nadir karşılaşılan Anadolu Hiyeroglif Yazılı mühür baskıları da içeren 100 civarında mühürleme bulundu.

Mühür baskılarının yaklaşık üçte ikisinin Matiya adlı bir kadına ait olması dikkat Çekici bir keşif olarak değerlendiriliyor. Bunun ise o dönemde kadınların devlet yönetiminde önemli bir ekonomik role sahip olabileceğinin göstergesi olabileceği üzerinde duruluyor.

Durmuş’tan 14 Mart Tıp Bayramı Mesajı

Başkan Taş’tan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı

Torunoğlu: Bayram öncesi hak edişlerin ödenmesi, piyasaya nefes aldıracak

Kaymakam Şahin Kıbrıs Gazisinin iftar sofrasına misafir oldu

Osman Gül’den 14 Mart Tıp Bayramı Mesajı

Kaymakam Şahin’den İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü mesajı

Başkan Söker’den İstiklal Marşı’nın kabulüne anlamlı mesaj

ÇGC Yönetimi ve DAİMFED ailesi iftar sofrasında buluştu

Söker’den CHP Serik İlçe Başkanı Turhat’a Sert tepki: Aşağılıkça yaklaşımı esefle kınıyorum

Çalıştığı İş yerini 8,5 milyon lira dolandırdı

AK Gençlerden Serik’te Ramazan Yollarda Etkinliği

Başkan Söker Aşağıkocayatak mahallesi sakinlerine misafir oldu

Kaymakam Şahin öğrencilerle iftar sofrasında buluştu

Söker: Her kapıyı çalıyor, hemşehrilerimizle gönül köprüleri kurmaya devam ediyoruz

Milletvekili Çelik ve Başkan Çetin’den Başkan Söker’e ziyaret

AK Parti Serik İlçe teşkilatı Gönül Sofrasında birlik ve beraberlik mesajı verdi

Başkan Taş’tan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajı

Başkan Söker’den 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajı

Adıyaman Devlet Hastanesi İnşaatında Son Durum Değerlendirildi

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Şirik “Maarifin Kalbinde Ramazan” Buluşmasına Katıldı

Bir Yılda 710 Kilo Kaybı

Başkan Taş: Halk ekmek çevre illerde 7,5 TL bizde neden 12 TL

Kahta Devlet Hastanesi’nde Lazer İle Varis Tedavisi Başarıyla Uygulandı

TYAB Heyeti Fransa’da temaslarda bulundu

Açıkgöz Ailesinin acı günü

Adıyaman’a Kültür ve Eğitim Alanında önemli bir yatırım daha

Başkan Olgun Bakan Danışmanı Sığırcı ile bir araya geldi

Başhekim Uzm. Dr. Mehmet Tepe Göreve Başladı

Başkan Gümüş’ten Başkan Tutdere’ye yol tepkisi

Başkan Ertürk’ten Durmuş’a ziyaret

Yükleniyor

loading