Milletvekili Tutdere; “Bakanın Cevabı Acı Gerçeği Ortaya Çıkarmıştır”
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan ve primlerini ödeyemeyen vatandaşların durumunu önergeyle Meclis gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren Aile ve Sosyal Politikal
MİLYONLARCA VATANDAŞIN GELİRİ 1.000 TL’NİN ALTINDA
CHP’li Tutdere, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan ve primlerini ödeyemeyen vatandaşların durumunu önergeyle Meclis gündemine taşıdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Tutdere, sağlığın anayasal bir hak olduğunu belirterek, iktidarın görevinin sağlık hakkının bütün vatandaşlar için kamusal, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir olmasını sağlamak olduğunu vurguladı.
BORÇLAR SİLİNECEK Mİ?
Milletvekili Tutdere, Bakan Yanık’a “Pandemi döneminde, sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılan milyonlarca vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için yeni bir düzenleme yapılacak mıdır? Bu yönde bir çalışma var mıdır? Daha önce hiç gelir testi yaptırmayan kaç GSS sigortalı, 31.12.2021 tarihi itibariyle gelir testine başvurmuştur? Kaç vatandaş yapılandırma sonrası GSS borcunu ödemiştir? Gelir testine başvuran kaç vatandaşın hane içindeki gelirleri asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden azdır? Tespit edilen kaç vatandaşın GSS prim borçları silinmiş ve primleri devlet tarafından ödenmiştir? GSS borçlarının silinmesine yönelik bir çalışma yapılacak mıdır? sorularını yöneltti.
YAKLAŞIK 10 MİLYON VATANDAŞIN GSS PRİMİNİ DEVLET ÖDEDİ
Önergeyi yanıtlayan Bakan Yanık, “Bilindiği üzere 1 Ocak 2012 tarihinde yeşil kart uygulamasına son verilmiş olup, söz konusu tarihten itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamında iş ve işlemler yürütülmektedir. Bu çerçevede 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 87. maddesi gereği 5510 Sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (c) beğendinde sayılan kişilerin GSS primleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay mutat olarak SGK tarafında hazırlanan GSS prim borçları tablosunda yer alan bilgiler doğrultusunda ödenmektedir. Bu doğrultuda 2020 yılında 9 milyon 482 bin 940 vatandaşın GSS primi devlet tarafından ödenmiştir” dedi.
MİLYONLAR AÇLIK VE SEFALET İÇİNDE
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ın cevabını değerlendiren Tutdere, 2021 yılında brüt asgari ücretin 2 bin 943 lira olduğunu hatırlatarak, “Hane gelirinin aile içindeki fert sayısına bölünmesi sonucunda asgari ücretin 1/3’ünden azsa GSS primleri devlet tarafından ödeniyor. 2020 yılında GSS pirimi devlet tarafından ödenen 9 milyon 482 bin 940 vatandaşın hane geliri 1.000 TL’nin altında. Yani milyonlarca insan açlık ve sefalet koşullarında yaşam mücadelesi veriyor. GSS kapsamında olan ve primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizler, okulunu bitirip iş bulamayan gençler, iş yerini kapatmak zorunda kalan esnaf, çiftçi ve bakmakla yükümlü oldukları milyonlarca vatandaş var. Sayın Bakan GSS borçlarının silinmesine yönelik tek kelime etmiyor. Önergemizdeki hiçbir sorumuzu yanıtlamayan Aile Bakanı Yanık milyonlarca insanın GSS primini ödediklerini övünülecek bir şeymiş gibi anlatıyor. Bakan bu durumu her ne kadar övünç meselesi gibi sunsa da vatandaşın durumu içler acısı. İktidarın tutarsız ekonomik politikalarının sonucu olan ekonomik kriz ortamında vatandaşımız her geçen gün daha da yoksullaşıyor. Geldiğimiz nokta da GSS primini dahi ödeyemeyen yaklaşık 10 milyon yoksul var. Yurttaşlarımız sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için bir zorunluluk olan GSS primlerini dahi ödeyemez duruma geldi.” ifadelerini kullandı.
Durmuş’tan 14 Mart Tıp Bayramı Mesajı
Başkan Taş’tan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Torunoğlu: Bayram öncesi hak edişlerin ödenmesi, piyasaya nefes aldıracak
Kaymakam Şahin Kıbrıs Gazisinin iftar sofrasına misafir oldu
Osman Gül’den 14 Mart Tıp Bayramı Mesajı
Kaymakam Şahin’den İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü mesajı
Başkan Söker’den İstiklal Marşı’nın kabulüne anlamlı mesaj
ÇGC Yönetimi ve DAİMFED ailesi iftar sofrasında buluştu
Söker’den CHP Serik İlçe Başkanı Turhat’a Sert tepki: Aşağılıkça yaklaşımı esefle kınıyorum
Çalıştığı İş yerini 8,5 milyon lira dolandırdı
AK Gençlerden Serik’te Ramazan Yollarda Etkinliği
Başkan Söker Aşağıkocayatak mahallesi sakinlerine misafir oldu
Kaymakam Şahin öğrencilerle iftar sofrasında buluştu
Söker: Her kapıyı çalıyor, hemşehrilerimizle gönül köprüleri kurmaya devam ediyoruz
Milletvekili Çelik ve Başkan Çetin’den Başkan Söker’e ziyaret
AK Parti Serik İlçe teşkilatı Gönül Sofrasında birlik ve beraberlik mesajı verdi
Başkan Taş’tan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajı
Başkan Söker’den 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajı
Adıyaman Devlet Hastanesi İnşaatında Son Durum Değerlendirildi
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Şirik “Maarifin Kalbinde Ramazan” Buluşmasına Katıldı
Bir Yılda 710 Kilo Kaybı
Başkan Taş: Halk ekmek çevre illerde 7,5 TL bizde neden 12 TL
Kahta Devlet Hastanesi’nde Lazer İle Varis Tedavisi Başarıyla Uygulandı
TYAB Heyeti Fransa’da temaslarda bulundu
Açıkgöz Ailesinin acı günü
Adıyaman’a Kültür ve Eğitim Alanında önemli bir yatırım daha
Başkan Olgun Bakan Danışmanı Sığırcı ile bir araya geldi
Başhekim Uzm. Dr. Mehmet Tepe Göreve Başladı
Başkan Gümüş’ten Başkan Tutdere’ye yol tepkisi
Başkan Ertürk’ten Durmuş’a ziyaret
Yükleniyor
