Milletvekili Tutdere; “Bakanın Cevabı Acı Gerçeği Ortaya Çıkarmıştır”

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan ve primlerini ödeyemeyen vatandaşların durumunu önergeyle Meclis gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren Aile ve Sosyal Politikal

Ulusal Haber 2.03.2022 22:46:17 0
Milletvekili Tutdere; “Bakanın Cevabı Acı Gerçeği Ortaya Çıkarmıştır”

MİLYONLARCA VATANDAŞIN GELİRİ 1.000 TL’NİN ALTINDA

CHP’li Tutdere, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan ve primlerini ödeyemeyen vatandaşların durumunu önergeyle Meclis gündemine taşıdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Tutdere, sağlığın anayasal bir hak olduğunu belirterek, iktidarın görevinin sağlık hakkının bütün vatandaşlar için kamusal, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir olmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

BORÇLAR SİLİNECEK Mİ?

Milletvekili Tutdere, Bakan Yanık’a “Pandemi döneminde, sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılan milyonlarca vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için yeni bir düzenleme yapılacak mıdır? Bu yönde bir çalışma var mıdır? Daha önce hiç gelir testi yaptırmayan kaç GSS sigortalı, 31.12.2021 tarihi itibariyle gelir testine başvurmuştur? Kaç vatandaş yapılandırma sonrası GSS borcunu ödemiştir? Gelir testine başvuran kaç vatandaşın hane içindeki gelirleri asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden azdır? Tespit edilen kaç vatandaşın GSS prim borçları silinmiş ve primleri devlet tarafından ödenmiştir? GSS borçlarının silinmesine yönelik bir çalışma yapılacak mıdır? sorularını yöneltti.

YAKLAŞIK 10 MİLYON VATANDAŞIN GSS PRİMİNİ DEVLET ÖDEDİ

Önergeyi yanıtlayan Bakan Yanık, “Bilindiği üzere 1 Ocak 2012 tarihinde yeşil kart uygulamasına son verilmiş olup, söz konusu tarihten itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamında iş ve işlemler yürütülmektedir. Bu çerçevede 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 87. maddesi gereği 5510 Sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (c) beğendinde sayılan kişilerin GSS primleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay mutat olarak SGK tarafında hazırlanan GSS prim borçları tablosunda yer alan bilgiler doğrultusunda ödenmektedir. Bu doğrultuda 2020 yılında 9 milyon 482 bin 940 vatandaşın GSS primi devlet tarafından ödenmiştir” dedi.

MİLYONLAR AÇLIK VE SEFALET İÇİNDE

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ın cevabını değerlendiren Tutdere, 2021 yılında brüt asgari ücretin 2 bin 943 lira olduğunu hatırlatarak, “Hane gelirinin aile içindeki fert sayısına bölünmesi sonucunda asgari ücretin 1/3’ünden azsa GSS primleri devlet tarafından ödeniyor. 2020 yılında GSS pirimi devlet tarafından ödenen 9 milyon 482 bin 940 vatandaşın hane geliri 1.000 TL’nin altında. Yani milyonlarca insan açlık ve sefalet koşullarında yaşam mücadelesi veriyor. GSS kapsamında olan ve primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizler, okulunu bitirip iş bulamayan gençler, iş yerini kapatmak zorunda kalan esnaf, çiftçi ve bakmakla yükümlü oldukları milyonlarca vatandaş var. Sayın Bakan GSS borçlarının silinmesine yönelik tek kelime etmiyor. Önergemizdeki hiçbir sorumuzu yanıtlamayan Aile Bakanı Yanık milyonlarca insanın GSS primini ödediklerini övünülecek bir şeymiş gibi anlatıyor. Bakan bu durumu her ne kadar övünç meselesi gibi sunsa da vatandaşın durumu içler acısı. İktidarın tutarsız ekonomik politikalarının sonucu olan ekonomik kriz ortamında vatandaşımız her geçen gün daha da yoksullaşıyor. Geldiğimiz nokta da GSS primini dahi ödeyemeyen yaklaşık 10 milyon yoksul var. Yurttaşlarımız sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için bir zorunluluk olan GSS primlerini dahi ödeyemez duruma geldi.” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Aydın’dan Isparta Valiliğine ziyaret

Elazığ’da yaşayan Adıyamanlılar bir araya gelerek hasret giderdi.

Ebeveyn Destekli Resim ve Ahşap Sanat Atölyesi Projesine yoğun ilgi

Antalyalı gazetecilerden meslek yasası çağrısı

VALİ ŞAHİN: MÜLKİ İDARE AMİRLİĞİ DEVLETİN YAPI TAŞIDIR

İnandı’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Antalya’da Sosyal konut kura heyecanı yaşanacak

Başkan Arslan'dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı

10 Ocak Gazeteciler Günü’nde Gazze vurgusu

Başkan Taş’tan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü mesajı

Mehmet Demir: Öğrenci gelişim raporları, öğretmenlere yük, velilere bilmece olmuştur

Bakan Yardımcısı Aydın Gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı

Gökoğlu’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı

Başkan Harıkcı’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Serik Spor A.Ş İstanbulspor İle Karşılaşacak

Başkan Turanlı: Borcu olmayan çiftçi neden kredi kullansın

İbradı İlçesinde Jandarmadan Uyuşturucu Operasyonu

Jandarmadan Kepez İlçesinde Kaçak Akaryakıt Operasyonu

Iraklı çiftçilerin katıldığı çiftçi eğitim programı başarıyla tamamlandı

Osman Gül’den 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü mesajı

Vali Varol 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutladı

VALİ ŞAHİN'İN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜ KUTLADI

İl Müdürü Tosun’dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı

Yazar Ramazan Bayındır’ın “Malazgirt 1071” Romanı okurla buluştu

Milyon Dolarlık Kripto Para Yağması Yapan 13 Şüpheli Aynı Gün Yakalandı

TYAB ve Irak Heyetinden Başkan Hurşit Nallı’ya ziyaret

Sağlıkta Güçlü Adımlar, Sağlıklı Nesiller Toplantısı Gerçekleştirildi

TYAB ve IRAK Heyetinden Aydın Valisi Yakup Canbolat’a ziyaret

Manavgat ilçesinde uyuşturucu operasyonu

Başkan Torunoğlu, TOBB Müşterek Konsey Toplantısına Katıldı

Yükleniyor