Tutdere, Bakan Pakdemirli'ye tütüne yönelik yapılması beklenen düzenlemelerle birlikte, Adıyaman'ın sulama sistemlerine ilişkin Çetintepe, Gömükan ve Koçali Barajlarının akıbetini sordu.
Bakan, tütün düzenlemelerinin gerekli kamu, kurum ve kuruluşlarınca yapıldığını söyledi.
Tutdere, "Adıyaman'ın temelde beklediği iki konu olan sulama ve tütünün özgürleşmesi için yapılması gereken düzenlemelerle ilgili yetkili kurumlar topu taca atmaya devam ediyor. Ama biz söylemekten vazgeçmeyeceğiz, Adıyaman halkı hak ettiği ve sözü verilen yatırımları bekliyor." dedi.
Pakdemirli, yaptığı açıklamada ise, şunları ifade etti:
"Tek başına kıyılıp içilebilme vasfına sahip tütün çeşitlerinin üretildiği merkezlerde tütün üreticilerinin bir araya gelerek kurduğu Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatiflerine, Sarmalık Kıyılmış Tütün Mamulü Üretim Tesisi Kurmaları amacıyla avantajlar sağlanması öngörülerek hazırlanan yönetmelik taslağı ilgili bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları ile, sivil toplum örgütlerinin görüşüne sunulmuştur.
Gelecek görüşler doğrultusunda tamamlanarak Resmi Gazetede yayınlanacaktır. Bununla birlikte "Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" değişikliğine ilişkin çalışmalar da devam etmektedir."
Milletvekili Tutdere'nin Çetintepe, Gömükan ve Koçali Barajlarıyla ilgili sorularına gelen yanıtlar ise şu şekilde;
-"ÇETİNTEPE’DE YÜZDE 62 FİZİKİ GERÇEKLEŞME SAĞLANDI"
"Çetintepe Barajı, Göksu Araban 1. Merhale (GAP) Projesi kapsamında yer alan temelden yüksekliği 116 metre ve 460 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip Çetintepe Barajı ile 650 in 102 dekar arazinin sulanmasına hizmet edilecektir. Çetintepe Barajında şimdiye kadar yüzde 62 fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, gövde dolgu imalatları devam etmektedir.
-"GAP KAPSAMINDAKİ GÖMÜKAN’IN HENÜZ YÜZDE 5’İ YAPILABİLDİ"
Gömükan Barajı, Gömükan Projesi (GAP) kapsamında yer alan, temelden yüksekliği 80,50 m. ve 57,46 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip Gömükan Barajı ile 72 bin 610 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Gömükan Barajında şimdiye kadar yüzde 5 fiziki gerçekleşme sağlanmış olup derivasyon tüneline kazı çalışmaları ve rölekasyon yolu çalışmaları devam etmektedir.
-"SULAMA ŞEBEKESİ İHALESİ SÖZÜ 2020’DE"
Temelden yüksekliği 124 metre ve 297 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip Koçali Barajı ile 187 bin 070 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir.
Adıyaman şehir merkezine yıllık 32 milyon m3 içme suyu sağlayacaktır. Baraj inşaatı devam etmekte olup, yüzde 43 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.
Baraj gövde dolgusunun 2021 yılında tamamlanarak suyun tutulması hedeflenmektedir. Sulama şebekesinin inşaat ihalesinin ise 2020 yılında yapılması hedeflenmektedir."