KUR'AN'IN İSİMLERİ

Kur'an'ın bir çok ismi vardır. Fakat bunlardan bir kısmı vardır ki bu isimlerin Kur'an'a isim olarak verilmesinin sebebini bilmeli ve bunun hayatımıza yansıyan tarafıyla ilgilenmeliyiz.şimdi kur'an kendini hangi isimlerle anıyor bakalım :

El Kuran = bu ifade Kur'an da tam 70 kez geçiyor. Fakat geçtiği her yerde Ku'ran manasına gelmiyor. 4 tane bunun çok net istisnası var. İsra/ 78 de Kur'an kelimesi 2 kez geçer ve sabah ışığının toplanması manasına gelir. Ayette geçen “kur’anel fecri” ifadesi yani "fecrin toplanması" manasına gelir. Kur'an okumayla,metni okumayla alakalı bir kelime değildir, vakitle alakalıdır. Işığın şekliyle alakalıdır. Işığın toplanma, bir yerden ışık süzmeleri oluşturma manasına gelir.

Bir diğeri de Kıyamet/17-18 de 2 kez geçer. Burada geçen Kur'an kelimesi “Toplamak-Okumak” manasına geliyor. Fakat ilahi mesajı okumak manasında değil, mahşerde cehennemlik insanların bazı mazeretler ileriye sürdüklerinde onlara Allah'ın verdiği cevapla alakalıdır. Amel defterlerinin toplanması ve muhataba aktarılması anlamına geliyor.

Bunun dışında kalan 66 Kur'an kelimesi bildiğimiz manadaki anlamıyla kullanılmıştır.
...
El Kitap = Kur'an da 262 yerde geçiyor. İlahi mesajların hepsine (Tevrat-İncil-Zebur) El Kitap deniyor. Kur'an'a El Kitap denmesinin sebebi Neml/28-29. Ayetlerde belirtiliyor. Ayette de görülüyor ki Kitap demek aslında Mektup/mesaj demektir.Kişinin arzusunu,dileğini muhataba iletmek, sonra da ondan cevap beklemektir... Kur'an Allah'ın İnsanoğluna yazdığı son mektubudur. Rabbimizden gelen mektubu alacağız, Mektubu açacağız, Mektubu okuyacağız, Mektubu anlayacağız, Mektupta söylenenleri uygulayacağız sonrada Mektubun sahibine cevap yazacağız. Bizim cevabımız, mektupta yazanları hayatımıza uygulayarak olacaktır. Bu mektuba vereceğimiz cevaplar amellerimizden oluşacaktır. Kur'an'a El Kitap denmesindeki sebep budur.
...
Furkan = Kur'an'da 7 defa geçer. Yalnızca 3 yerde Kur'an manasında kullanılmıştır. Furkan/1,bakara/185, ali imrân/4

Furkan Doğruyu yanlıştan ayırt eden ölçü demektir. Din adına neyin doğru neyin yanlış olduğunun ölçüsü o bilginin Kur'an'a uygunluğuna bağlıdır.

Nur = Işık demektir. Kur'an'da 43 yerde geçer. 7 Ayette Kur'an manasında kullanılmıştır. Bir Müslüman Kur'an'ı tilavet edecekse ışığını yine Kur'an dan almalı. Yani onun dediğini yapıp, onun rotasına girmeli,ki ondan hayatına aktarımlar yapabilsin.
...
Ruh = Bir beden için anlam kazandıran değerdir. Beden için ruhun anlamı ne ise, Hayat için Kur'an'ın anlamı da odur. İçinde Kuranın olmadığı bir hayat, kendisinde ruhun bulunmadığı bir cesede benzer.Kur'an da 21 yerde geçiyor.. Bunların 5 tanesinde vahiy manasında geçer. (Şura/52),(Nahl/2),(Mümin/15),(Mücadele/22),(Kadir/4) ...
Kur'an'ın adının ruh olması, onun insana hayat sunması nedeniyledir.
..
El Beyan-El Beyyine = Apaçık hakikatleri ortaya koyan kaynak demektir. Kur'an'ın beyan oluşu, Allah' ın mesaj diye onu bize bildirmesiyle alakalıdır. mesajlar hayatımıza şekil verecek olan hükümlerin mesajıdır.
..
Zikir-Zikra-Tezkire = Hatırlama, hatırlatma anlamına gelir. Kur'an bir zikirdir (Hatırlatmadır),(Sad/87).. Bir şeyi hatırlatma yapmak için önceden öğretmiş olmak gerekir. Kur'an ne zaman bize öğretildi de şimdi bize hatırlatılıyor. Bunların bize bildirildiği zaman, fıtratımızın yoğrulduğu zamandır. Yani Kurani hakikatlerin hatırlatma adıyla anılmasının sebebi, fıtratımıza Rabbimizin onları önceden yüklemesidir. Fıtratımızla Kurani hakikatler asla çelişmez-çatışmaz. Kur'an da geçen kıssalar insanlık tarihinin özetlenmiş halidir.
..
El Hak = Kur'an da 247 defa geçer. Hak olan Allah Hak olan kitabıyla insanlara hakkı hakikati öğretme amacı gütmüştür. Hakkı konuşmak istiyorsanız Kuranı konuşmalısınız. .
(Bkz; Yunus/ 32)
...
El Meviza = Öğüt demektir. Kuranda 9 yerde geçer. Bunların 6 tanesinde kelime Kur'an'ın ismidir. Demek ki bizim tebliğimiz davetle olacak. Zorlamayla, tehditle olmayacak. Allah'da insanları sıratı müstakime davet ediyor (Yunus /25). En güzel söz-öğüt Kur'an dır. (Zümer/23) .. Mümin Kur'an ile öğüt vermelidir. (Kaf /45)
..
Şifa = Kur'an da 4 defa geçer. Bunun 3 tanesi Kur'an manasındadır. (Yunus/ 57)(İsra/ 82),(Fussilet/ 44) ..
İnançsızlık hastalığının şifasıdır Kur'an. Yüreğindeki o bozuk gelgitlerin tedavisidir. Kur'an yüreklerdeki boşlukları doldurur. Yüreklerdeki arızaları giderir.
..
Rahmet = Kur'an da 114 defa geçiyor. Bunun 12 tanesi Kur'an'ın ismidir.
..
Hüda = Yol gösteren demektir. Kur'an da 85 yerde geçiyor. Kur'an insanlar için bir yol haritası öğreten kitaptır.
Herkes ancak Kur'an la doğru yolu bulur. Kur'an hem insanlar için hidayet kaynağıdır, hem de Muttakiler için hidayet kaynağıdır (Bakara/2)..Kur'an hem insanı Muttaki yapar, hem de Muttaki kalmasını sağlar.
..
El Büşra = Müjde demektir. Kuran bir müjde kaynağıdır. Müjdeler Kur'an dan referans alıyorsa anlamlıdır ve doğrudur. Çünkü Kur'an ın müjdesi Allah'ın müjdesidir.