Mübarek Ramazan ayı geldi.
Bu bir ayda uzun süre aç ve susuz kaldığımız için nasıl beslenmeliyiz.
İlk önce psikolojik kendimizi hazırlamalı ve doğru beslenilmeli.
Burada makro ve mikrolarınızı iyi hesaplayıp günlük protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağların alınması bu şekilde hesaplanması lazım..
Sahurda yediklerimize dikkat ederek gün içinde vücudun dehidrasyona uğramaması için yağlı çok tuzlu ve kızartmalardan uzak durmak gereklidir.
Basit karbonhidrat dediğimiz yapay şeker ve guliten de yememeliyiz.
İftarda ise kan şekerimizi hemen yükseltecek glisemik indeksi yüksek olan yemeklerden uzak durmalı ve sahura kadar 1 öğün daha eklemelisiniz.
Yani iftarınızı açtınız çok yemeden midenizi tıka basa doldurmadan ve 3 veya 4 saat sonra protein ağırlıklı bir öğün yapabilir ve sahura kadar 2 veya 3 litre suyunuzu da içebilirsiniz.
Antrenmanlarınıza gelecek olursak iftardan 1 saat öncede yapılabilir iftardan 1 veya 2 saat sonrada yapılabilir.
Malum pandemide olduğumuz için iftardan 1 saat sonra idman girmek zorunda kalıyoruz.
İftardan önce antrenman girdiğimizde şöyle bir sonuç ortaya çıkabilir. Vücut dehidrasyona uğraya bilir bu yüzden iftardan sonra ya idman yapılmasını daha çok öneriyorum.
Ramazanın güzel yönlerinden biri de vücut uzun süre aç kaldığında kanserle savaşan hormonlarımız devreye girip kanserli veya problemli organlarımızı yenileyip iyileşme sağlıyor.
Uzun süre aç kalındığında mide rahatlıyor organlar dinleniyor hem de kötü yağlardan kurtulup insan kendini daha hafif ve dinç hissettiriyor.
Yani ramazanın güzel yönlerini saymakla bitmez.
Daha zinde daha sağlıklı yaşamak istiyorsanız ramazanı iyi değerlendirmeli ve sporumuzu aksatmamalıyız..
Hayırlı ramazanlar...
Saygılar..
Halil çoban
Vücut Geliştirme Ve Fitness Antrenörü
Yaşam koçu