Adıyaman Haber

Süleyman Arif Emre Vefatının 3. Yıldönümünde Mezarı Başında Anıldı

Eski başbakanlardan merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın yol arkadaşlarından merhum Süleyman Arif Emre, Karacaahmet Mezarlığı'ndaki kabri başında, vefatının 3. sene-i devriyesinde dualarla anıldı.

Haber-Metin HARIKÇI

Türk siyasi hayatının mümtaz şahsiyetlerinden ve Milli Görüş davasının fikir adamlarından Milli Nizam Partisi kurucu başkanı, Kıbrıs Barış Harekatı kabinesi bakanlarından TBMM’de 5 dönem milletvekilliği ve 1 dönem Meclis Başkanlığı yapmış, hayatı boyunca kendisini ülkesine ve milletine adamış Şair, Yazar, Hukukçu ve Fikir adamı Adıyaman’ın yetiştirdiği ender şahsiyetlerden Emiroğulları ailesinin kıymetli büyüğü vefatının 3. Yıldönümünde dualarla anıldı.

Karacaahmet Mezarlığında düzenlenen anma törenine Hayati İnanç hoca, Türkiye yazarlar birliği İstanbul şube başkanı Mahmut Bıyıklı, Ak Parti Üsküdar ilçe yöneticileri ve sevenleri katıldı.

Üçüncü ölüm yıldönümü vesilesiyle Merhum Süleyman Arif Emre için Kuran Kursunda Mevlit sonrası 30 hafız tarafından hatim indirildi. Ardından mezarı başında duası yapıldı.

Şair, siyaset ve devlet adamı olan Süleyman Arif Emre 1923 yılında Adıyaman'ın Besni ilçesinde doğdu. Lise tahsilini Ankara Gazi Lisesinde tamamlayan Emre, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1944’de mezun oldu. 1940’lı yıllarda Ankara Defterdarlığı, İçişleri Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığında çeşitli görevlerde bulundu. Ankara ve Adıyaman'da serbest avukatlık yapan Süleymen Arif Emre, 1956 yılında Hürriyet Partisi'nde ilk siyaset hayatına başladı. Daha sonra 1961 yılında memleketi Adıyaman'da Yeni Türkiye Partisi'ni kurdu ve 5 dönem vekillik yaptı. Merhum Erbakan ile birlikte Milli Görüş Hareketi'nin temellerini atan Emre, Türkiye'deki milli şuurlanmanın temsilcilerindendi.

12 Eylül darbesinin ardından cezaevine atılan, idamla yargılanan Emre, tüm suçlamalara rağmen beraat etmiş, sonrasında da davasından dönmemişti. Refah Partisi'nin kuruluşunda da Erbakan'la birlikte yer alan Emre, Kıbrıs Barış Harekatı'na karar veren kabinede devlet bakanı olarak bulundu. 28 Şubat sürecinde Refah Partisi'nin kapatılması ardından Fazilet Partisi ve Saadet Parti'sinde de görev aldı. Bu süreçte Meclis Başkanlığı yapmıştı. Siyasetçi kimliğinin yanı sıra güçlü bir şair olan Süleyman Arif Emre'nin hece ve aruz vezni ile yazılmış, dergilerde pek azı yer alan ve kitap hâline getirilmemiş 200 civarında şiirinin yanı sıra hatıralarını topladığı "Siyasette 35 Yıl" adlı üç ciltlik basılı eseri bulunuyor.