Tutdere, Adıyaman'ı yakından ilgilendiren GAP Kalkınma İdaresi'nin bağlı olduğu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2020 Plan ve Bütçe görüşmelerinde konuştu.
Adıyaman'ın yıllardır beklediği GAP yatırımlarının 2018 yılına ait bölümünün, henüz başlamadığını açıklayan Tutdere, "Bakan Mustafa Varank'a 'Bebek 1 ve Bebek 2 Sulama Projelerinin hayata geçeceği her seçim dönemin de hem iktidar yetkilileri hemde siyaset çevreleri tarafından söylenir fakat Adıyaman halkı bu projeleri bir türlü göremedi, beklentisi hiç karşılanmadı, hükümet bu konuda sınıfta kaldı." dedi.
Milletvekili Tutdere, 2014-2018 yılı GAP Eylem Planı içinde, 2018 yılı projelerinin tamamlanma yılı olarak belirlendiğini ancak Sayıştay Raporlarına yansıyan bilgilere göre, bitirilmesi bir yana 2018'e ait projelere başlanmadığını vurguladı.
-"PROJELERİN YÜZDE 20'Sİ BAŞLAMADI"
Milletvekili Av. Tutdere, konuşmasında şu konulara yer verdi:
"2014-2018 GAP Eylem Planı'nda GAP için 2018 yılı projelerin tamamlanma yılı olarak, hedef yılı olarak seçilmişti. Ancak 2019 Sayıştay Raporlarına baktığımızda, 2018 yılında GAP Eylem Planı'ndaki projelerin değil tamamlanmak, büyük büyük bir kısmına henüz başlanmadığını görmekteyiz. Sayıştay raporlarına göre GAP Eylem Planı’ndaki projelerin yüzde 20’sine hiç başlanmamış, yüzde 40’ında ise işler tamamlanamamıştır. Dolayısıyla 2018 yılı hedef yılı seçilmiş olmasına rağmen iktidarınız döneminde bu projelere maalesef yeterli kaynak aktarılmamıştır."
-"SULAMA PROJELERİ 22 YILDIR ERTELENİYOR"
Tutdere, özellikle GAP Eylem Planı kapsamında seçim bölgem olan Adıyaman'da da birtakım projelerin bugüne kadar hayata geçirilemediğini dolayısıyla ilde, ilçelerde kalkınmanın geciktiğine işaret ederek, "Bunların en başında, Kahta Sulama Projesi, 1997 yılından beri proje kapsamında olmasına rağmen bugüne kadar bitirilememiş, bitirme yılı da 2023’e ertelenmiş gibi gözüküyor. Göksu- Araban su depolama ve sulama hattı aynı şekilde bugüne kadar tamamlanamamıştır. Koçali Barajı inşaatına başlanmış ancak ödenek yetersizliği nedeniyle bugün işler durma noktasına gelmiştir. Gömükan Barajı normalde 2019 yılında bitirilecekti ancak inşaatına dahi henüz başlanmadı. Besni depolama ve sulama projesi keza aynı akıbeti yaşıyor, burada da çalışmalar yoktur ve henüz başlanmamıştır." dedi.
Bebek 1, Bebek 2 sulama projelerinin aynı şekilde projelerinin daha yapılamadığını anımsatan Tutdere, şöyle devam etti:
"Yıllardır iktidar tarafından sürekli konuşulur, her seçim döneminde defalarca hem iktidar yetkilileri tarafından hem de siyaset çevreleri tarafından söylenir 'Bebek 1'i, Bebek 2'yi hayata geçireceğiz, Adıyaman topraklarını suyla buluşturacağız' diye ancak bütün köylüler, Adıyaman halkı yıllardır bu beklentiyi bir türlü göremedi, bu halkın beklentisi karşılanmadı, hükümet bu konuda sınıfta kaldı.
-“RECEP İÇME SUYU HATTININ BİTMESİ İÇİN 136 BİN YIL BEKLEMELİYİZ”
Recep içme suyu hattı, evet, Kahta ilçemizin içme suyu ihtiyacını karşılayacaktı, onda da bugüne kadar bir gelişme yok. Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı yatırım programına baktığımızda sadece bu proje için bin TL ayrılmış, gerçekten çok komik bir rakam. Eğer bu ödenekle bu projenin yapılması hesap edilirse yaklaşık yüz otuz altı bin yıl beklemek gerekecek. Bu da artık ne olacak, ayrı bir mesele."ifadelerini kullandı.
-" ELEKTRİK İNDİRİMİ BİR TEK ADIYAMAN'DA UYGULANMIYOR"
Adıyaman GAP kapsamındaki iller arasında 9 ilden bir tanesi olduğunun altını çizen Tutdere, şunları kaydetti:
"Ancak diğer iller ihmal edildi, Adıyaman tamamen yok sayıldı. Şu anda mesela Şanlıurfa’da ve diğer illerde bu tarımda kullanılan elektriklerde destek indirimi var ancak Adıyaman çiftçisi bu destekten istifade edemiyor.
-"56 YERLEŞİM BİRİMİMİZİ GAP'A FEDA ETTİK, KARŞILIĞI İSE BİR HİÇ"
Adıyaman GAP'a gerçekten çok büyük fedakarlık yapan bir ilimiz. Bir ilçesinin 56'ya yakın yerleşim birimini Atatürk Barajı göl sularına feda etmiş bir ilimiz. Etrafı sularla çevrili ancak bu GAP kapsamındaki projeler tamamlanamadığı için ne Atatürk Baraj suyundan istifade edebiliyoruz ne de diğer yatırımlar konusunda herhangi bir gelişme olmadı."
-"31 BİN ESER MÜZE DEPOSUNDA BATTANİYELER ALTINDA BEKLİYOR"
GAP Eylem Planı’nda Panorama Müzesinin de yer aldığını ancak yaklaşık 31 bin eserin şu anda depolarda battaniyelerin altında beklediğini vurgulayan Milletvekili Tutdere, "Aslında müzenin yapılması eğer bir an evvel gerçekleşse belki oradaki eserlerin turizme kazandırılması ilimizin ekonomisini de ciddi anlamda kalkındıracaktır."dedi.