Tutdere ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak cevaplanması amacıyla yerel basının sorun ve taleplerini içerir yazılı bir soru önergesi verdi. Önerge cevabı geldiğinde vakit kaybetmeksizin kamuoyuyla paylaşacağını ve sorunların çözümü için konunun takipçisi olacağını belirtti.
Matbaalar Kapanır, Kalemler Yazmazsa Hayat Durur
Koronavirüs salgını nedeniyle yerel basının ekonomik olarak zor günler yaşadığına dikkat çeken CHP Adıyaman Milletvekili Tutdere: “Anadolu'da faaliyet gösteren çok sayıda radyo, televizyon, gazete, sosyal medya kuruluşu ile çalışanları koronavirüs mücadelesi kapsamında alınan tedbirler nedeniyle ekonomik olarak zor günler geçirmektedirler. Canlarını hiçe sayarak yerelde ve genelde koronavirüs mücadelesi için alınan tedbirleri an be an halkımızla paylaşan, halkı bilgilendiren bu savaşın kahramanı gazetecilerin ve basın mensuplarının haklarının korunması için tedbir almak zorunlu hale gelmiştir. Çok iyi bilinmelidir ki; matbaalar kapanır, kalemler yazmasa hayat durur. Bu bağlamda sayın Cumhurbaşkanına açıkça çağrıda bulunuyorum: Yerel basın organlarının ve çalışanlarının ekonomik sorunlarının giderilebilmesi için gerekli her türlü yasal çalışmanın bir an evvel yapılmasını talep ediyorum." dedi.
Basın Emekçileri Ekonomik Olarak Zor Durumda
Konuyu TBMM Genel Kurulunda gündeme getirmesinin ardından Yerel Basın emekçilerinin talep ve beklentilerini yazılı soru önergesi olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduklarını belirten milletvekili Tutdere verdiği soru önergesinde: “Polislerimiz ve sağlık çalışanlarımız gibi gazeteciler ve diğer basın mensupları da canları pahasına halkımızın haber alması için çalışmaktadırlar. Buna rağmen içinde bulunduğumuz zorlu süreç nedeniyle hayatlarını tehlikeye atarak görev yapan gazeteciler ve medya çalışanları ücretlerini sağlıklı olarak alamamaktadırlar. Bunun yanı sıra yerel bazda çalışan basın emekçileri süreç nedeniyle gelir elde edememektedirler. Özellikle Yerel Basın emekçileri ekonomik olarak çok zor durumda bulunmakta olup, ekonomik tedbirler kapsamında kendileri içinde gerekli çalışmaların yapılması noktasında umutlu bir bekleyiş içerisindedirler.” İfadelerini kullandı.
Basın Emekçilerine En Az 3 Maaş Hibe Desteği Verilmelidir
Medya sektörünün emekçileri olan gazeteciler ve diğer basın çalışanlarından ücretlerini alamayanlar ile işsiz kalanların da bulunduğunun altını çizen Tutdere, Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına en az 3 maaş sosyal yardım olarak hibe desteği verilmesi ve medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar isteğe bağlı olarak 5 yıl ödemeli faizsiz kredi desteği sağlanması hususuyla gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi ve gümrük vergilerinin sıfırlanması hususlarında bir çalışma yapılıp yapılmayacağını Cumhurbaşkanlığına sordu.
Kamu Kurumlarının Reklam Bütçesinin %30’u Yerel Medyaya Ayrılmalıdır
Yerel Medyanın maddi imkansızlıklar nedeniyle çalışamadığını ve basın mensuplarının ekonomik çıkmazda olduğunu belirten Tutdere, Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30'unun yerel medyaya ayrılması hususuyla, toplumu yakından ilgilendiren belediye meclisi ve encümen kararları ile il genel meclisi ve hizmet birlikleri karar ve duyurularının resmi ilan olarak her şehirde yerel gazetelerde yayınlanması hususlarında bir çalışma yapılıp yapılmayacağını da Cumhurbaşkanlığına sordu.