CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere yerli tütününe getirilen hapis cezasının kaldırılmasına ilişkin verdiği yasa teklifi üzerine CHP Grubu adına TBMM’de söz alarak konuştu. Tutdere meclis kürsüsünden tüm parti gruplarına çağrıda bulunarak “Gelin, yüz binlerce insanın ekmeği olan tütüne sahip çıkın, bizim yasa teklifimize destek olun. Teklifle biz, kaçakçılık kanununa 2017 yılında eklenen üç yıllık hapis cezasını yerli tütün için ortadan kaldırıyoruz. Hepinizden destek istiyorum.” dedi.

CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere’nin konuşmasından satır başları şu şekilde:

YERLİ TÜTÜNLE İLGİLİ YANLIŞ UYGULAMALAR TÜTÜN ÜRETİCİSİNİ CAN ÇEKİŞİR HÂLE GETİRDİ

2017 yılında bu Parlamentoya iktidar tarafından, Adıyaman başta olmak üzere Türkiye'nin değişik bölgelerinde tütün üreticilerini tehdit eden, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun 3'üncü maddesine eklenen 20'nci fıkrayla Tütün ve Alkol Piyasası Kurumundan yetki belgesi almadan tütün satan, satışa arz eden, bulunduran kişilere üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası öngören bir torba kanun teklifi getirildi ve bu teklif iktidar oylarıyla yasalaştı. Bu teklif yasalaştığından bugüne kadar tütün üreticisinin sırtında bu tehdit, bu kaygı bugüne kadar devam etti. Yasanın uygulanması 2 kere ertelendi ve en son geçen dönem yasanın 2 Temmuz 2020 yılında yürürlüğe girmesi şeklinde kanun ertelenmiş bulunuyor. Tütün, Türkiye'nin bir gerçeği. Tarım politikasında hükümetin yanlış uygulamaları tarım alanındaki diğer ürünleri nasıl bitirme noktasına getirdiyse tütünle ilgili yanlış uygulamalar da bugün tütün üreticisini can çekişir hâle getirmiştir.

YÜZ BİNLERCE TÜTÜN ÜRETİCİSİ ŞÜPHELİ SIFATIYLA ADLİYELİK, KARAKOLLUK OLACAK.

Geleneksel anlamda üretimi yapılan başta Adıyaman olmak üzere Malatya, Batman, Diyarbakır ve Türkiye'nin değişik illerinde yüz binlerce insanın ürettiği sarmalık tütünler, bugün itibarıyla çıkarılan yasa nedeniyle yok olma tehdidi ile karşı karşıyadır. Bugün bütün Türkiye'de yüz binlerce insanın tek geçim kaynağı olan bu sarmalık tütün, eğer 2 Temmuzda bu yasa yürürlüğe girerse yok olacaktır. Hepiniz çok iyi biliyorsunuz, tütün Adıyaman'da ve üretimi yapılan bütün bölgelerde Mehmetçik'in harçlığı, genç kızların çeyizi, üniversitede okuyan öğrencilerin bursu, velhasıl bu kesimde üretim yapan herkesin nefesi. Eğer bu yasaya bizler bu şekilde göz yumarsak bu yasayı değiştiremezsek önümüzdeki süreçte, özellikle 2 Temmuzda büyük bir depremi hep beraber yaşayacağız. Bugün doğal afet olarak depremi tartışıyoruz, 2 Temmuzda bu yasanın yürürlüğe girmesiyle 9 şiddetinde bir depremi yaşayacağız. Nasıl mı? Yüz binlerce tütün üreticisi şüpheli sıfatıyla adliyelik, karakolluk olacak. Onun için hepinize, bütün gruplara açıkça çağrıda bulunuyoruz: Gelin, yüz binlerce insanın ekmeği olan, bu toprakların kadim ürünü olan bu tütüne hep beraber sahip çıkalım.

KAÇAK DEDİĞİNİZ TÜTÜN ANADOLU KOKUYOR, VATAN TOPRAĞI KOKUYOR.

Özellikle iktidar milletvekillerine sesleniyorum; her defasında "yerli" diyorsunuz, "millî" diyorsunuz, bütün politikalarınızı yerli ve millî kimliğiyle halka anlatmaya çalışıyorsunuz. İşte şu gösterdiğim tütün, bin yıldır bu topraklarda yetişen yerli ve millî ürün. Bu ürün, bu yasayla kaçak durumuna düşmüştür. Bu ürün, Anadolu kokuyor. Bu ürün, uğruna binlerce şehit verdiğimiz vatan toprağı kokuyor, vatan toprağı. Siz buna üç yıl hapis getirmekle bu ülkeye en büyük ihaneti yaptınız. Gelin, yol yakınken bu uygulamadan hep beraber vazgeçelim; tütüncünün, çiftçinin ekmeğine hep beraber yol açalım. Bugün iktidar olarak dışarıdan sıfır gümrükle tütün ithal ediyorsunuz, Amerikalı, Yunanlı üreticinin ürettiği tütüne milyon dolarlarca para veriyorsunuz; Adıyamanlı, Malatyalı, Batmanlı, Hataylı üreticinin ürettiği tütüne üç yıl hapis getiriyorsunuz. Bu nasıl bir vicdan?

KANUN TEKLİFİMİZLE, ÜÇ YILLIK HAPİS CEZASINI YERLİ TÜTÜN İÇİN ORTADAN KALDIRIYORUZ.

Değerli milletvekilleri, hepinizin vicdanına sesleniyorum, bütün gruplara sesleniyorum: Gelin, bu toprakların mahsulü olan, yüz binlerce insanın ekmeği olan bu tütüne sahip çıkın, bizim yasa teklifimize destek olun. Teklifle biz, bu kaçakçılık kanununa 2017 yılında eklenen üç yıllık hapis cezasını yerli tütün için ortadan kaldırıyoruz ve yüz binlerce insanın ekmeğinin önündeki engelleri de hep beraber kaldırmış oluyoruz. Hepinizden destek istiyorum. Başta seçim bölgem Adıyaman olmak üzere bütün tütün üreticilerinin gözü sizlerde, bu Parlamentoda. Gelin, milletin vekilleri olarak milletin ekmeğine hep beraber sahip çıkalım, bu teklifi bugün burada kanunlaştıralım.

  1. üzere Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun 3'üncü maddesine eklenen 20'nci fıkrayla Tütün ve Alkol Piyasası Kurumundan yetki belgesi almadan tütün satan, satışa arz eden, bulunduran kişilere üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası öngören bir torba kanun teklifi getirilmiş ve bu teklif iktidar oylarıyla yasalaşmıştı. Ancak yasanın yürürlüğü 2 Temmuz 2020 yılında kadar ertelenmişti. CHP Adıyaman milletvekili Av. Abdurrahman TUTDERE’nin buna karşılık vermiş olduğu üç yıllık hapis cezasının kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi ise AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
Editör: TE Bilisim