Kişinin kendi vücudunda veya dış çevrede algıladığı belirli uyaranları tehdit ve tehlike olarak yorumlaması ile yaşadığı ve kontrol edemediği sürekli korku, sıkıntı, endişe ve gerginlik belirtileri ve bunlara eşlik eden belirli olay ve durumlardan kaçınma davranışları genel olarak anksiyete(kaygı bozuklukları)'yi oluşturur.
İnsanlar için az kaygı her zaman iyidir. Ama çok kaygı insana zarar verir. Örnek: Sınava girecek çocuk az kaygı olursa çocuk sınava çalışır ama çok kaygı olursa çocukta gerginlik ve stres olur, sınava hazırlanamaz.
Anksiyetenin Belirtileri:
1) Aşırı endişe duymak
2) Tedirgin olmak
3) Huzursuzluk
4) Tükenmişlik
5) Odaklanmada zorluk
6) Sinirli olmak
7) Kaslarda gerginlik
8) Uykuya dalamamak
9) Panik ataklar
10) Sosyal ortamlardan uzak durma
11) Mantıksız korkular
Bu belirtiler altı ay boyunca neredeyse her gün devam ediyorsa bu durum kaygı bozukluğunun göstergesidir. Kaygı bozukluğunun tedavisi için ilk yapılması gereken bir psikiyatri uzmanına başvurmaktır.
Kaygı bozukluğu için psikoterapi ya da ilaç tedavisi uygulanır. Bu yöntemlerden birinin ya da birlikte uygulanmasının etkin olduğu gösterilmiştir.
Tedavinin amacı kaygı ve gerginliğin hızlı tedavi edilmesidir. İlaç tedavisinin etkisi birkaç haftadan önce başlamayacaktır. İlaç tedavisinde belirtiler tamamen düzelene kadar sürmelidir.
Tam düzelme sağlandıktan sonra tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmedilir.
Günün Sözü: Pozitif ve negatif olmanız bir şeye bağlıdır; düşünce biçiminize.
Psikolog Çetin Öztürk
Instagram: @psikologcetinozturk