Duygusal alanda bir bozukluk vardır bir anda öfkelenebilirler. Kişileri bir anda göklere çıkarır bir anda yerin dibine sokabilirler. Hayat onlar için ya siyah ya beyazdır.
Dürtüseldir yaptığı şeyden aniden pişman olurlar. Muhteşem hedefleri vardır. Her şeyi yüceltmeye bayılırlar. Geldiklerinde en mükemmel psikolog sizsiniz denir. En büyük özelliklerden biride duygusal alan dışında davranışsal problem olmasıdır.
Davranışsal anlamda en önemli problem yeme bozukluğudur. Alkol uyuşturucu problemleridir. Bir taraftan kendine zarar verme kesme biçme jilet atma. Sigara söndürme gibi. Bir taraftan yine davranışsal problemler cinsel İlişkiler önüne gelenle yatma sevgi görmek için tanımadığı insanla bir gece ilişki yaşayabilmektedirler.
Bir taraftan intihar düşünceleri. İnsanlara gözdağı vermek için manipületif ( yani ders vermek düşüncesi ile intihar etmek) bir üçüncüsü düşünce boyutudur. Aşırı kuşkuculardır. Başkaları kendilerini anlamayacaklarından aşırı kuşkuludurlar. Reddedilmeye ve terk edilmeye duyarlıdırlar. Reddedildiklerinde ve terk edildiklerinde dünyayı yok bilirler. Karşı tarafa çok ciddi öfkelenmeler çıkar hem karşıyı cezalandırırlar hem kendilerini cezalandırırlar.
O yüzden intihar davranışı kendine yapılmış bir cezalandırma davranışıdır. Ya da jiletler atarak kendilerini cezalandırırlar ya da karşı tarafa hayatının en büyük eziyetini çektirebilirler.
Dördüncü olarak kendilik imajı ile ilgili bozukluklar vucudunca bir yara çıksa sivilce çıksa saatlerce uğraşırlar kendilik ımajları ile ilgili sürekli imajları vardır. Kilo aldım kilo verdim gibi. İlişkilerde aşırı bağımlı durumada gelebilirler. Hayatlarında süreklilik yoktur iş hayatı problemli olur ilişkileri problemlidir. Hep inişli çıkışlı bir hayatları vardır. Çevresel, sosyal ve kültürel faktörler de hastalığın oluşumunda rol oynuyor olabilir.
Borderline hastalığı olan kişiler; çocukluk dönemlerinde taciz, terk edilme gibi travmalar yaşadığını aktarmıştır. Ruhsal hastalıklar genel olarak pek çok faktöre bağlı olarak gelişir. Tek bir neden hastalığın gelişimini açıklamada yetersiz kalır.
Tedavisi öncelikle bir ruh sağlığı uzmanından destek alması tedavisi uzmanla birlikte iyi ilişki içinde olarak yürütmesidir. İlaç kullanımı ile beraber terapi süreci olmalı.
PSİKOLOG ÇETİN ÖZTÜRK
İnstagram: psikologcetinozturk