Haber-Metin HARIKÇI
Adıyaman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Türkiye Rafting Federasyonu ve Besni Kaymakamlığı işbirliği ile düzenlenen rafting heyecanı Fırat’a akan Göksu Nehrinin serin sularında başladı.
Besni ilçesine bağlı Kızılin köyünü rafting sporunun merkezi haline getirmek amacıyla Adıyaman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Türkiye Rafting Federasyonu ve Besni Kaymakamlığı işbirliği ile düzenlenen Rafting turnuvasında sporcular 2 kilometrelik parkurda kürek çekti.
Vali Mahmut Çuhadar’ın start düdüğünü çalmasıyla başlayan ve renkli görüntülerin oluştuğu rafting turnuvasında sporcular, Göksu Nehrini Fırat’a bağlayan Kızılin köprüsüne kadar yarış düzenledi.
Kurumlar arası düzenlenen rafting yarışında sporcuların dereceye girebilmek için botlarla verdikleri nefes kesen mücadelede, hem heyecanlı hem de renkli görüntülere sahne oldu
Bugünkü final yarışmasının startını veren Vali Mahmut Çuhadar, rafting turnuvasına katılan sporculara başarılar diledi.
Düzenlenen yarışmalar sonucunda dereceye giren kurumlara Vali Mahmut Çuhadar, Besni Kaymakamı Nazlı Demir, Türkiye Rafting Federasyonu Başkanı Fikret Yardımcı ve Adıyaman Gençlik ve Spor İl Müdürü Fikret Keleş tarafından kupaları verildi.
Kızılin’in eşsiz coğrafyasının her türlü doğa sporuna uygun olduğunu belirten Vali Mahmut Çuhadar, “Kızılin Köyümüz gerek macera turizmi gerekse de su sporları için dünyanın en muhteşem mekânlarından birisi. Amacımız raftingi turizmle birleştirip, hem bu sporu hem de birçok doğal güzelliği bünyesinde barındıran Besni ilçemizi tanıtmak. Kaymakamlığımızın desteğiyle yakılan bu meşalenin her daim yanması ve gelecek yıllara ışık tutması için bugün burada bir tohum ektik ve bu tohum inşallah bir çınara dönüşecektir. Bundan sonra Kızılin köyümüz raftingle anılacak. Bu önemli aktiviteler gençlerimizi koruyacağı gibi ilçemize de farklı bir ilgi kazandıracaktır.
Bölgenin rafting merkezi olma yönünde ilk adımı attıklarını dile getiren Besni Kaymakamı Nazlı Demir; “İki gün süren etkinlikler sayesinde Kızılin’in bütün potansiyelini görmüş olduk. Göreve başladığım günden bugüne ilçemizi, beldelerimizi ve köylerimizi tanımak adına vatandaşlarımızla istişarelerde bulunuyoruz. Kızılin’e ilk geldiğimizde tekne turu yapma fırsatım olmuştu ve resmen Kızılin’e hayran kaldım. Böyle bir güzellik nasıl sahipsiz kalır diye düşündüm. Sağ olsun sayın valimiz, siyasetçilerimiz, işadamlarımız ve halkımız onların desteğiyle hem tanıtımına yönelik çalışmalar yapıyoruz, hemde buruda tekne turlarını başlatmaya çalışıyoruz. Lavanta bahçesi oluşturduk, Spor turizmi ile bu bölgeye ilginin artmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda Türkiye Rafting Federasyonumuzun desteğiyle Kızıl’in bölgesinde Kurumlar arası Rafting turnuvası düzenlemenin heyecanını yaşadık. Bölgeye gelen insanlarımızın bölgeyi daha iyi tanıması, en azından bir gününü buraya ayırarak doğa turizmi, Kültür Turizmi, Spor Turizmi gibi etkenlerle zenginleştirmeye çalışıyoruz. Sayın valimizin katılımıyla final müsabakaları tamamlandı, dereceye giren takımların kupaları verildi. Kızılin Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep üçgeninde olan bir yer ve Rafting yarışları ilk defa bu bölgede yapılmış oldu. 13-15 Mayıs tarihleri arasında Okul sporları burada organize edilecek ve yaklaşık 150 sporcunun katılımıyla yeni bir Rafting heyecanı yasacağız. Tesis ve altyapımızın tamamlanmasıyla önümüzdeki yıllarda Besni Kızıl’in bölgenin Rafting merkezi olacaktır, turnuvanın düzenlenmesinde emeği geçen Rafting Federasyonunuza, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze, Sporcularımıza, her konuda bizlere destek olan sayın valimize teşekkür ediyorum” dedi.
Kızılin bölgesinin ileriki yıllarda Rafting sporunun önemli bir merkezlerinden biri olmaya aday olduğunu dile getiren Türkiye Rafting Federasyonu başkanı ve Dünya Rafting Federasyonu İkinci başkanı Fikret Yardımcı; “Adıyaman üç tarafı sularla kaplı bir il. Fırat türkülere konu olmuş, kültürümüzün bir parçası konumuna gelmiştir. Bu bakımdan bu bölgeyi görmek isteyen çok insanımız var. O nedenle burayı görmeye gelmek isteyenler için lokasyon yaratmanız çok önemli. Sportif etkinlik çeşitliliğini artırmalıyız. Tabi bunları yapmadan önce bu bölgeye sportif faaliyetlerin en güzel şekilde yapılmasına olanak sağlamak adına tesisleşmemizi tamamlamalıyız. Bunları başardığımız takdirde bu doğal ve tarihi güzellikleri görmek için bütün Türkiye burada olacaktır.. Çünkü artık dünyada Deniz, kum ve güneş olayı bitti insanlar her geçen gün doğa turizmine ağırlık vermeye başladı. İddia ediyorum 5 seneye kalmaz buralara insanlar akın akın gelecekler. Adıyamanlılara tavsiyem, Fırat’ınıza, Adıyaman’ınıza ve Besni’nize sahip çıksınlar. Rafting federasyonu olarak Mayıs ayında bu bölgede ilk ciddi bir etkinliğe imza atacağız ve inşallah bunun devamı gelecektir. Bu vesileyle bizleri en güzel şekilde ağırlayan başta ilimiz valisi Mahmut Çuhadar’a, Besni Kaymakamı Nazlı Demir’e, Adıyaman Gençlik ve Spor İl Müdürü Fikret Keleş’e, Besni ilçesi kurum yöneticilerine ve yarışmaya katılan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Adıyaman’da doğa ve su sporlarının gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Adıyaman Gençlik ve Spor il Müdürü Fikret Keleş; “Sayın valimizin himayelerinde çok güzel spor etkinliklerine ev sahipliği yapmaya başladık. Yapılamaz denilen spor aktivitelerini ilimizde yapmaya başladık. Bunun en güzel örneğini bugün Kızılin bölgesinde rafting yarışları yaparak göstermiş olduk. Adıyaman üç tarafı sularla çevrili bir il. Adeta açık hava müzesi olan bir şehir. Bu avantajları çok iyi kullanmalıyız. Biliyorsunuz dünyada en etkili iletişim aracı spordur. Spor, tarih ve doğayı buluşturarak ileriki zamanlarda yerel, ulusal ve uluslararası organizasyonlara imza atabileceğimizi fark ettik. Bugün bunların ilk ayağı olarak Besni Kızılin’de kurumlar arası rafting yarışması düzenledik. Kısmet olursa Mayıs ayı ortasında okul sporları etkinlikleri kapsamında ilimizde güzel bir organizasyonu gerçekleştirmeye gayret edeceğiz. Bu vesileyle bizlere her konuda destek olan ilimiz valisine, Rafting Federasyonu başkanımıza, Besni Kaymakam’ımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.