Kişilik, bir insanı başkalarından ayıran, işlevselliğin tüm alanlarında sergilenen, kendine özgü duygu, düşünce, tutum ve davranış şekillerinin bütünüdür. Kişilik ilk çocukluk Yıllarında şekillenir ve çoğu zaman sonraki yıllarda da önemli değişiklikler göstermeden devam eder.
KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDİR?
Kişilik bozuklukları bireyin içinde bulunduğu kültürün beklentilerinden önemli ölçüde sapmalar gösteren süreklilik arz eden bir iç yaşantılar ve davranışlar şeklidir.
Yapılan araştırmalara bakıldığında kişilik bozukluklarının yaygınlığı %10-30 arasında olduğu bildirilmektedir. Kişilik bozuklukları yatarak tedavi gören psikiyatri hastalarının %15 kadarında, ayakta tedavi olan hastaların %30-50 sinde saptanmaktadır.
KİŞİLİK BOZUKLUKLARININ NEDENLERİ
Kişilik bozukluklarının tek bir nedeni bulunmamaktadır. Genetik, biyolojik, çevresel ve psikolojik bir çok faktörün karşılıklı etkileşimleri ve bir araya gelmeleri ile geliştiği düşünülmektedir.
Erken çocukluk yıllarındaki anne - baba ile ilişkililer ise bunların başında gelmektedir.
Günümüzde Amerikan psikiyatri birliği’nin ruhsal hastalıkları sınıflandırma sisteminde paranoid, şizoid, şizotipal, antisosyal, borderline, histriyonik, narsistik, çekingen, bağımlı ve obsesif - kompulsif Kişilik bozukluğu olmak üzere on Kişilik bozukluğu tanımlanmıştır.
Günün sözü: İnsana hiçbir şey zarar vermez kendi düşüncesinden başka.
İnstagram: Psikologcetinozturk